In de nieuwe rubriek ‘Uitgelicht’ wordt een artikel uit een juridisch praktijktijdschrift open access gedeeld. Deze ronde een publicatie uit het tijdschrift Overeenkomst in de Rechtspraktijk (ORP) van Sonja Kruisinga, Professional support lawyer bij Van Benthem & Keulen.
Sonja Kruisinga: “Voor ondernemers zijn landsgrenzen nauwelijks meer van betekenis en de internationale handel floreert. Een van de gevolgen daarvan is dat het internationaal privaatrecht en het internationaal commercieel recht de afgelopen jaren aan belang hebben gewonnen. Voldoende kennis van deze rechtsgebieden is daardoor onmisbaar geworden: een jurist die werkzaam is in de civiele procespraktijk kan niet goed adviseren zonder kennis van de regels van het internationaal privaatrecht en het internationaal commercieel recht.” Tot deze laatste regels behoren volgens de ervaren jurist in ieder geval de bepalingen in de CISG; basiskennis daarvan is voor iedere jurist werkzaam in de commerciële praktijk verplichte stof.
Welk recht
Mede als gevolg van technologische innovatie vormen de landsgrenzen nauwelijks meer een barrière voor het in- en verkopen van goederen. Wie een overeenkomst beoordeelt of algemene voorwaarden opstelt, dient zich er rekenschap van te geven welk recht van toepassing is, of zal zijn. Ook bij het opstellen van een procesadvies of een processtuk zal veelal aandacht moeten worden besteed aan vragen van toepasselijk recht.
Een instrument van internationaal commercieel recht vormt het Weens Koopverdrag, officieel: United Nations Convention on Contracts for the International Sale of Goods (de CISG). Dit verdrag, dat van toepassing is op de internationale koop van roerende zaken, wordt veelal – vaak in algemene voorwaarden – uitgesloten. Vanwege het belang en de relevantie van het onderwerp besloot Kruisinga in de materie te duiken en er een artikel over te schrijven.
Nieuwsgierig naar het artikel? Klik hier voor de open access-versie binnen Sdu OpMaat.