In de rubriek ‘Uitgelicht’ wordt een artikel uit een juridisch praktijktijdschrift open access gedeeld. Deze ronde een publicatie uit het Tijdschrift Arbeidsrecht Praktijk (TAP) van Van Doorne-advocaat Donny Buisman. In zijn bijdrage staat centraal wat ‘streamen’ is, en welke arbeidsrechtelijke regulering op streamers van toepassing kan zijn.
Streamen is inmiddels een serieuze economische activiteit geworden, maar streamers zijn vooralsnog geen specifiek omlijnde beroepsgroep. Logischerwijs ontbreekt er daarom een eigen arbeidsrechtelijke regulering, en het is de vraag in hoeverre deze activiteit past binnen de huidige kaders van de reeds bestaande regulering.
De regulering inzake minderjarige streamers verdient in dit verband extra aandacht, volgens Buisman. Dit vanwege de leeftijdsgebonden vaardigheden bij het streamen van videogames – zoals vingervlugheid en mentaal uithoudingsvermogen – en de groei van het aantal streamende minderjarige (kinder)influencers. Streamen behoort immers tot de populairste toekomstige beroepen onder jongeren, waarmee bovendien relatief jong gestart kan worden.
Drie typologieën
Drie typologieën streamers worden naar aanleiding van beschikbare literatuur en Buisman zijn eigen onderzoek geïntroduceerd in het artikel, alsook de overeenkomsten tussen een aantal aspecten van hun verdienmodellen – te weten: kanaallidmaatschappen, kijkersaantallen, advertentie-inkomsten, donaties en sponsoring.
Verder wordt in de bijdrage van de Van Doorne-advocaat het arbeidsomstandighedenrecht, wettelijke minimumloon en minimumvakantietoeslag en socialezekerheidsrecht onderzocht. In het stuk blijft de auteur grotendeels weg van de kwalificatievraag, maar rechtsvermoedens worden onderzocht omdat streamers hiermee geïncludeerd kunnen worden in titel 7.10 BW.
De conclusie van Buisman is dat arbeidsrechtelijke regulering rondom streamers vooralsnog onontgonnen terrein is, maar dat er toch gefragmenteerd arbeidsrechtelijke regulering aanwijsbaar is waarbij streamers potentieel geïncludeerd kunnen worden.
Nieuwsgierig naar het artikel? Klik hier voor de open access-versie binnen Sdu OpMaat.
Donny Buisman is verbonden aan het team arbeidsrecht & pensioen van Van Doorne, en houdt zich bezig met diverse vraagstukken op het gebied van individueel- en collectief arbeidsrecht. Daarnaast is Buisman wetenschappelijk onderzoeker op het gebied van bijzondere arbeidsverhoudingen en actief in het wetenschappelijk onderwijs.