In de rubriek ‘Uitgelicht’ wordt een artikel uit een juridisch praktijktijdschrift open access gedeeld. Voor het Tijdschrift Tuchtrecht schreef advocaat-partner Mieke de Die (Velink & De Die advocaten) een artikel over de verschillende procedures waarmee een zorgverlener te maken kan krijgen.
Het artikel is in maart gepubliceerd in de tweede editie van Tijdschrift Tuchtrecht. De publicatie gaat meer specifiek over ‘de samenloop van verschillende procedures waarmee een arts of andere individuele beroepsbeoefenaar in de gezondheidszorg te maken kan krijgen’, aldus de auteur. Naast een tuchtrechtelijke procedure kan namelijk ook, en soms zelfs gelijktijdig, een civiel-, straf- of bestuursrechtelijke procedure worden gestart tegen deze professionals.
Bezwaren mogelijk?
Deze procedures hebben verschillende doelen en sluiten elkaar niet uit. Volgens De Die is zo’n samenloop voor de betrokkene niet wenselijk, maar is het de vraag of bezwaren hiertegen kans van slagen hebben. Dit vraagstuk werkt de advocaat, specialist in het gezondheidsrecht, in het artikel uit aan de hand van jurisprudentie. De conclusie? Bezwaren zijn mogelijk, maar niet kansrijk. Wel zijn er redenen om als rechtsbijstandverlener alert te zijn in samenloop-zaken.
Een nuttig artikel dus voor iedereen die ‘individuele beroepsbeoefenaren in de gezondheidszorg’ bijstaat. De Die maakt in het stuk duidelijk welke procedures – gelijktijdig – kunnen spelen, welke doelen deze hebben en welke procespartijen in beeld komen. Ook krijgt de lezer een overzicht van relevante rechtspraak over samenloop op het terrein van het gezondheidsrecht.
Nieuwsgierig naar het artikel? Klik hier voor de open access-versie binnen Sdu OpMaat.