In ‘Uitgelicht’ wordt een artikel uit een juridisch praktijktijdschrift gedeeld. Advocaat Jo-an Ghurahoo-van der Tol en bijzondere curator en mediator Anneke van Teijlingen publiceerden over kinderen opvoeden in een niet-traditioneel gezin, en de uitdagingen daarbij voor ouders in omgang met (legal) professionals.
De publicatie verscheen afgelopen zomer in het vijfde nummer van het tijdschrift Relatierecht & Praktijk (REP). Van der Tol en Van Teijlingen schrijven in het stuk, getiteld ‘Mogen allebei mijn papa’s mee’, over ouders die hun ouderschap vormgeven op een niet-traditionele wijze. De rechtspraak en professionals binnen jeugdzorg hebben regelmatig te maken met deze minder vaak voorkomende gezinsvormen.
De auteurs leggen uit dat hierbij gedacht kan worden aan ouderschap met ouders van gelijk geslacht, draagmoederschap, het gezamenlijk opvoeden van kinderen in een intentioneel meerouderschapsgezin en veel andere varianten op de traditionele vader-moeder-kinderen-constructie.
Respectvolle omgang
Van der Tol en Van Teijlingen geven door middel van geschiedenis, voorbeelden en anekdotes weer waar ouders tegenaan kunnen lopen als zij hun kinderen grootbrengen in een niet-traditioneel gezin.
Daarnaast wordt beschreven hoe zij op negatieve wijze worden benaderd door professionals, zoals rechters en medewerkers van de Raad voor de Kinderbescherming. Ook belichten de twee hoe professionals – zoals binnen de rechtspraak en jeugdzorg – hun blik open kunnen houden als deze gezinsvorm verschilt van wat zij gewend zijn.
Vanuit systeemtherapeutisch en juridisch perspectief geven Van der Tol en Van Teijlingen handvatten aan professionals om respectvol met deze gezinnen om te gaan. Daarbij is het volgens hen belangrijk dat naast de ouders ook de kinderen zich gezien en gehoord voelen. Rechtspraak en jeugdzorg moeten niet vanuit (voor)oordeel maar belangstelling en het échte belang van de betrokkenen denken, handelen en beslissen.
Nieuwsgierig naar het artikel? Klik hier voor de open access-versie binnen Sdu OpMaat.
Jo-an Ghurahoo-van der Tol is werkzaam als familierecht advocaat en oprichter van haar kantoor WENS Familierecht. Ze heeft zich al meer dan twaalf jaar toegelegd op het wensouderschap, zoals draagmoederschap, adopties, co-ouderschap, roze ouderschap en donorschap.
Anneke van Teijlingen is MfN-registermediator, familiemediator en crossbordermediator. Ze is sinds 2004 actief en bemiddelt bij uiteenlopende conflicten. Haar focus ligt echter bij de kinderen. Zo vertegenwoordigt Van Teijlingen als bijzondere curator onder meer de stem van het kind in de rechtbank.