In de rubriek ‘Uitgelicht’ wordt een artikel uit een juridisch praktijktijdschrift open access gedeeld. Deze ronde een recente publicatie uit TOP van Birgit Snijder-Kuipers – hoogleraar en kandidaat-notaris bij De Brauw – over het bijgewerkte Wwft-stappenplan en het nieuwe stappenplan voor compliance en audit.
In deze bijdrage van Snijder-Kuipers, voor een speciaal themanummer van Tijdschrift Ondernemingsrechtpraktijk (TOP) over anti-witwaswetgeving, wordt een Wwft-compliance en audit 10-stappenplan geïntroduceerd en voorzien van praktische toelichting.
Het nieuwe stappenplan is een aanvulling op het aangepaste Wwft 10-stappenplan en mede opgesteld door Dirk Kolkman van Bureau Financieel Toezicht en André Tilleman. Ook wordt het gewijzigde Wwft 10-stappenplan zelf besproken – waarvan de eerste versie reeds in 2008 werd gepubliceerd.
Naast de toelichting op beide stappenplannen zijn deze voor het artikel ook gepubliceerd in de katern van het tijdschrift. De stappenplannen kunt u hier bekijken in het Engels, en hier in het Nederlands.
Over het themanummer
Witwassen en terrorismefinanciering is een maatschappelijk probleem dat volop in de belangstelling staat. Niet alleen de (Europese) wetgever is actief in het opstellen van nieuwe wetgeving, maar ook toezichthouders besteden steeds meer en intensiever aandacht aan naleving van anti-witwaswetgeving om een gezond financieel stelsel te bevorderen.
Het valt voor de praktijk niet mee om alle ontwikkelingen nauwlettend in de gaten te houden. Het TOP-themanummer over anti-witwaswetgeving draagt bij aan inzicht en toepassing van nieuwe wetten en regels.
In het themanummer zijn concrete modellen voor de praktijk opgenomen en zijn artikelen terug te vinden over de samenloop van het strafrecht en het ondernemingsrecht, en over de nieuwe Europese anti-witwaswetgeving die op 1 januari 2026 van kracht zal worden. Snijder-Kuipers schreef met twee van haar oud-studenten (Ramona Dijkhoff en Emma Wouda) bijdragen voor deze editie van het tijdschrift.
Nieuwsgierig naar het artikel? Klik hier voor de open access-versie binnen Sdu OpMaat.
Birgit Snijder-Kuipers is hoogleraar corporate compliance and anti-money Laundering aan het onderzoekcentrum onderneming & recht van de Radboud Universiteit Nijmegen. Daarnaast is ze kandidaat-notaris bij De Brauw Blackstone Westbroek.