In ‘Uitgelicht’ wordt een artikel uit een juridisch praktijktijdschrift gedeeld. Ditmaal van hoogleraar René Niessen. Hij schrijft over de wijze waarop de vergoeding van de hersteloperatie kinderopvangtoeslag moet worden bepaald.
Het artikel verscheen in januari van dit jaar in aflevering een van het Fiscaal Tijdschrift Vermogen (FTV). In de publicatie pleit de auteur voor een vangnetmodel: de opgelopen schade moet worden bepaald en uitgekeerd.
Stroperige procedure
De hersteloperatie kinderopvangtoeslag is in volle gang. De Wet hersteloperatie toeslagen wil wat in het verleden verkeerd is gegaan, herstellen. Herstel houdt kort gezegd in dat de ouders compensatie ontvangen voor wat sedert 2005 ten onrechte niet aan kinderopvangtoeslag is uitgekeerd. Voor vergoeding van de werkelijke gevolgschade moeten zij nog een afzonderlijke procedure volgen.
Het stelsel kent verschillende problemen. Behandeling van de 70.000 ingediende aanvragen kost jaren. Naast de Uitvoeringsdienst Hersteloperatie zijn er drie commissies bij betrokken die de zaak niet vereenvoudigen. Het vaststellen van de feiten uit het verleden is een moeizame zaak. Er is sprake van veel soorten schade, zoals door opleidingen die niet konden worden afgemaakt, door uitzetting uit woningen, door kinderen niet het nodige te kunnen geven, en door ziekte en psychische aandoeningen. Maar het is moeilijk om te bewijzen dat gevolgschade is geleden als gevolg van de problemen met de toeslag.
Verleden niet de oplossing
De auteur gaat alternatieven na en pleit ten slotte voor een vangnetmodel: niet het verleden repareren maar nú de opgelopen schade bepalen en deze vergoeden met een beperkte causaliteitseis. De ouders worden bevrijd van lange wachttijden en frustraties over een zware bewijslast.
Voor de praktijk is van belang dat gemachtigden in staat worden gesteld hun cliënten op een redelijke manier en binnen redelijke tijd een goed resultaat te verschaffen. De ambtelijke inzet van nu meer dan 2200 personen zou kunnen worden ingeperkt.
Nieuwsgierig naar het artikel? Klik hier voor de open access-versie binnen Sdu OpMaat.