In ‘Uitgelicht’ wordt een artikel uit een juridisch praktijktijdschrift gedeeld. Dit keer een artikel van René Niessen, oud-advocaat-generaal bij de Hoge Raad en emeritus hoogleraar aan de Radboud Universiteit, over mogelijke verbeteringen van het toeslagensysteem.
De afgelopen jaren hebben laten zien dat het huidige toeslagensysteem in Nederland gecompliceerd en bovendien fraudegevoelig is. De methode van terugvorderbare voorschotten is volgens Niessen ingewikkeld en verlangt daarnaast te veel administratieve vaardigheden van belanghebbenden.
Bovendien wordt het toeslagbedrag rond geschoven tussen de staat die het verleent, de ouder die het moet doorbetalen aan de opvanginstelling, de instelling die er opvang voor moet verzorgen, en eventueel de opvangende persoon – een systeem dat fraudegevoelig is.
Diverse varianten
De auteur bespreekt diverse varianten voor een aangepast systeem. Hij meent dat de toeslagregeling als sociale voorziening moet worden gezien en bij voorkeur worden uitgevoerd door overheidsinstellingen. Controle van de aanwending van de toeslaggelden en de geleverde opvang is daarmee beter uit te voeren. De ouders geven periodiek het aantal afgenomen uren op; de opvang is gratis. Ouders met een hoog inkomen betalen een deel zelf langs de weg van een belastingmaatregel.
Met de publicatie hoopt hij een voor ouders én opvanginstellingen uitvoerbaar stelsel in het leven te roepen, dat geen sociale drama’s veroorzaakt en ook niet fraudegevoelig is. Daarmee is ook het bedrijfsleven gediend omdat ouders met jonge kinderen op veilige wijze kunnen participeren in het arbeidsproces.
Nieuwsgierig naar het artikel? Klik hier voor de open access-versie binnen Sdu OpMaat.