In de nieuwe rubriek ‘Uitgelicht’ wordt een artikel uit een juridisch praktijktijdschrift open access gedeeld. Deze ronde een publicatie uit het tijdschrift Beslag, Executie & Rechtsvordering in de praktijk (BER) van gerechtsdeurwaarder Marjolein de Wilde, over de mogelijke voor- en nadelen van Artificial Intelligence (AI).
AI; voor de één lijkt het vooral een bedreiging van de ‘normale’ gang van zaken, terwijl de ander juist kansen en mogelijkheden ziet wanneer het over de technologie gaat. In het geval van De Wilde kwam het onderwerp ter sprake toen haar kinderen er zowel kansen als bedreigingen in zagen voor het schrijven van werkstukken voor school.
De Wilde: “Aan tafel hebben we toen verder lopen filosoferen over de toepasselijkheid van AI in de rechtspraktijk. Met meldingen over enorme werkdruk bij de rechtbanken hebben we het erover gehad wat de impact zou kunnen zijn; positief en negatief. Aan de ene kant zou de werkdruk verlaagd kunnen worden en er wellicht minder sprake zijn van wraking. Anderzijds bestaat er een risico dat er minder aandacht is voor de menselijke kant van een zaak.”
Menselijke blik
De conclusie? Het toepassen van AI in de rechtspraak kan zeker voordelen opleveren, maar er zal volgens De Wilde altijd een rechter met een menselijke blik naar een procedure en uitspraak gekeken moeten worden. Juist omdat AI zo breed inzetbaar is, besloot De Wilde in de materie te duiken en er een artikel over te schrijven.
Nieuwsgierig naar het artikel? Klik hier voor de open access-versie binnen Sdu OpMaat.