Notaris Maarten Prinsze uit Almere is vorige week uit het ambt ontzet door de Kamer voor het Notariaat Arnhem-Leeuwarden. Een vals opgemaakte brief over een forse som contant geld heeft hem de das omgedaan. In 2018 was hij al twee keer drie maanden geschorst wegens ‘Wwft-gerelateerde verzuimen’.
Prinsze werd in september 2017 aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij oplichting en het witwassen van crimineel geld. Hij zat enkele weken in voorarrest. Bij zijn kantoor Prinsze Notariaat werd administratie en zo’n 12.000 euro in beslag genomen. Het strafrechtelijk onderzoek loopt nog. Het OM diende hiernaast een klacht in bij de Kamer voor het Notariaat Arnhem-Leeuwarden. Het verweer van de notaris dat het OM naast het strafrechtelijk onderzoek niet tegelijkertijd een tuchtklacht zou mogen indienen, is verworpen.
De uitspraak van de kamer laat enkele details doorschemeren over de inhoud van de zaak. Tijdens zijn voorlopige hechtenis in september 2017 werd de notaris onder meer verhoord over een brief met zijn stempel en handtekening erop, waarin hij bevestigde dat een bedrijf over anderhalf miljard Venezolaanse Bolivars beschikte, in contanten. De notaris had de pallets met geld met eigen ogen gezien, zei hij tijdens het verhoor, op een filmpje op de telefoon van een betrokkene. ‘Ik zag biljetten, ik kan me herinneren dat het Bolivars waren.’
Bij een doorzoeking door het OM ontbreekt van zulke pallets met geld elk spoor. Het OM vermoedt al dat de notaris een valse brief heeft opgesteld, met het doel ‘derden ervan te overtuigen’ dat een partij legaal 1,5 miljard Bolivars in bezit had.
De Kamer voor het Notariaat spreekt van ‘een ernstig verwijtbare misstap’ en ‘een ontoelaatbare gedraging’. Niet alleen omdat de notaris schriftelijk verklaarde iets te hebben gezien wat hij niet met zekerheid kon weten, maar ook omdat hij hiernaar schijnbaar geen aanvullend onderzoek deed in het kader van de Wwft (Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme). Tenminste: àls er al werkelijk sprake was van zo’n hoeveelheid geld en een voorgenomen transactie.
‘Ontzetting uit ambt onontkoombaar’
Ontzetting uit het ambt is hiermee ‘onontkoombaar’ geworden, aldus de tuchtrechter. Hierin wordt meegewogen dat Prinsze gedurende 2018 twee keer drie maanden geschorst is geweest, eveneens voor ‘Wwft-gerelateerde verzuimen’. Kort na zijn aanhouding in 2017 was hij als gevolg van een ordemaatregel eveneens drie maanden geschorst. Vorige maand nog bevestigde het Gerechtshof Amsterdam een berisping, wegens het uitvoeren van notariële werkzaamheden tijdens zijn schorsing.
De aanhouding en het lopende strafrechtelijk onderzoek hebben ‘een proces van bewustwording in gang gezet’, stelt de notaris in zijn verweer. Op grond van alle feiten oordeelt de Kamer voor het Notariaat echter dat ‘het in het belang van het maatschappelijk vertrouwen in de integere en zorgvuldige vervulling van het notarisambt noodzakelijk is de notaris de maatregel van ontzetting uit het ambt op te leggen’. Aan de beslissing is een kostenveroordeling à 3.500 euro verbonden.
Prinsze bevestigt desgevraagd dat hij ‘op principiële gronden’ in hoger beroep gaat tegen de beslissing. Tot die tijd mag hij volgens de beroepsregels zijn praktijk blijven voeren en verandert er voor zijn cliënten niets.
In 2018 gaf Prinsze een interview aan het Notariaat Magazine naar aanleiding van zijn aanhouding. ‘Het OM weet te weinig van de notariële praktijk.’