De notariskamer van het Gerechtshof Amsterdam heeft een notaris voor de tweede maal een schorsing van drie maanden opgelegd. Onduidelijk is of dit bedoeld is als een zware straf, of dat de notaris juist een herstelperiode wordt gegund.
De notaris, een éénpitter, wordt onder andere verweten dat een te hoge rekening stuurde en dat hij niet tijdig of in het geheel niet reageerde op faxen. Het hof noemt de nalatige handelwijze “kenmerkend” voor de notaris. In de lente van dit jaar werd een onderzoek gedaan naar het reilen en zeilen op het kantoor van de notaris en daaruit bleek dat deze geen juridisch geschoolde medewerkers in dienst heeft, en ook geen protocollen voor de diverse zaken. In een ander verslag wordt de kantoorsituatie “weinig hoopgevend” genoemd.
Eerder werd de notaris door de Amsterdamse kamer van toezicht veroordeeld tot de drie maanden schorsing, omdat hij een te hoge rekening stuurde naar een cliënt. De cliënt maakte bezwaar en legde de nota’s voor aan de Amsterdamse Ringvoorzitter. Ook deze achtte de bedragen te hoog, en sommeerde de notaris een lagere nota te sturen.
Er gebeurde, op verontschuldigingen na, echter niets. Het hof bevestigt daarom nu de uitspraak van de kamer van toezicht.
De notaris werd in juli 2006 om soortgelijke redenen ook tot drie maanden schorsing veroordeeld. Reden om de notaris helemaal uit zijn ambt te ontzetten, is er volgens het hof niet, omdat er inmiddels vooruitgang is geboekt. Psychische problematiek was er de oorzaak van dat de notaris zaken voor zich uit heeft geschoven. Een psycholoog heeft zich inmiddels over hem ontfermd, en er zijn ook organisatorische verbeteringen aangebracht.
In hoeverre de notaris het slachtoffer is van zijn psychische gesteldheid of van zijn slordige aard, laat persnotaris Le Cat van de ring Amsterdam in het midden. Le Cat weet om wie het gaat, maar geeft geen uitsluitsel op de vraag of de schorsing van drie maanden een zware straf is voor ernstig falen, of juist een zachtmoedige geste , bedoeld om de notaris voldoende tijd te geven voor herstel. (2 oktober 2008)