Notaris Martijn Le Coultre uit Laren is dinsdag in hoger beroep uit het ambt ontzet. Ook heeft het Gerechtshof Amsterdam hem een maximale geldboete van 20.750 euro opgelegd. De notaris trad op in een internationale nalatenschap en verrijkte zichzelf met ruim 2,2 miljoen euro uit de erfenis.
Door Joris Rietbroek
Le Coultre trad op namens een groep onterfde Brazilianen in de nalatenschap van de Belgische bankiersfamilie Carlier. Deze nalatenschap van de in oktober 2007 overleden Marie-Antoinette Carlier omvatte onder meer landgoederen, natuurgebieden en diverse onroerende zaken, en werd geschat op zo’n 200 miljoen euro.
Voor het beheer van de landgoederen werden stichtingen opgericht; de notaris benoemde zichzelf tot bestuurder van zo’n stichting. In deze rol ontwikkelde hij een constructie waarbij hij zowel bestuurder als certificaathouder was.
Overboekingen naar privérekening
Le Coultre wierp in hoger beroep tegen dat deze constructie er niet bij voorbaat op was gericht om zichzelf te verrijken. Hij bleef naar eigen zeggen ‘zitten’ met de opbrengst van de verkoop van het landgoed – ruim 4 miljoen euro – nadat de Braziliaanse erfgenamen afstand hadden gedaan van een deel van de erfenis. Daarom boekte hij zijn aandeel in de opbrengst ter waarde van 2,2 miljoen euro in de periode 2009-2011 middels drie transacties over naar zijn privérekening. Vervolgens werd de stichting ontbonden.
Het Bureau Financieel Toezicht startte in 2015 een onderzoek naar het handelen van Le Coultre na een signaal van de Belastingdienst, en diende uiteindelijk klachten in, onder meer wegens belangenverstrengeling. In navolging van de Kamer voor het Notariaat – die Le Coultre in oktober 2018 uit het ambt ontzette – vindt ook het Gerechtshof Amsterdam dat de notaris zijn kerntaken ‘ernstig heeft veronachtzaamd’.
‘De notaris heeft in de uitoefening van zijn taak in strijd gehandeld met zijn onafhankelijkheid en onpartijdigheid,’ aldus het arrest van het hof. ‘Hier is sprake van verrijking te eigen bate waarbij de notaris de belangen van degenen die bij de afwikkeling van de nalatenschap en de overeenkomst van dading waren betrokken ondergeschikt heeft gemaakt aan zijn, door hem zelf in de hoedanigheid van notaris in het leven geroepen, eigen geldelijke belangen.’
Conflict met fiscus nog gaande
Bovendien bleek tijdens de zitting bij het hof in september dat Le Coultre ‘nog geen afstand heeft gedaan van de gelden die hij in privé aan zichzelf heeft uitbetaald’. Ook kwam naar boven dat hij nooit aangifte bij de Belastingdienst heeft gedaan van de ‘schenking van de erfgenamen’, zoals hij de 2,2 miljoen euro zelf omschrijft. De notaris is hierover nog verwikkeld in een juridische procedure met de fiscus.
Het hof bekrachtigt niet alleen de uitspraak van de kamer, maar vindt in deze omstandigheden ook een maximale geldboete van 20.750 euro op zijn plaats. Deze boete was in eerste aanleg niet opgelegd. Ook moet Le Coultre de kosten van de tuchtprocedure in hoger beroep betalen, vastgesteld op 3.000 euro.