Er is een klacht ingediend bij de kamer van toezicht tegen de twee notarissen in de Groen Invest zaak. Zij verdienden met het passeren van aktes onterecht miljoenen aan de tropisch hardhout belegging, en lichtten gedupeerde beleggers niet goed voor volgens advocaat Honoré van Schuppen. Hij vertegenwoordigt ongeveer duizend beleggers, en denkt sterk te staan.
Eén van de Notarissen, Maarten van Santvoort uit het Brabantse Maasdriel, is volgens advocaat Van Schuppen “7000 keer vergeten een conceptakte op te sturen. Ook liet hij na beleggers te vertellen waar ze aan begonnen.” Van Schuppen schat de opbrengsten voor Van Santvoort op dik anderhalf miljoen.
Twee weken geleden diende de advocaat een klacht tegen de notarissen in bij de kamer van toezicht in Arnhem. Van Schuppen houdt nog een slag om de arm want hij voorziet nog wel mogelijke problemen met de ontvankelijkheid van zijn klacht, omdat het een zaak betreft die al lang geleden speelde. Mocht het tot een tuchtzaak komen dan denkt van Schuppen sterk te staan.
Naast de klacht tegen Van Santvoort is er ook een klacht ingediend tegen de andere notaris die betrokken was bij Groen Invest: ene Zondervan, die werkzaam was op het kantoor van Van Santvoort. Hij was kandidaat bij Van Santvoort, passeerde ook Groen Invest stukken, en was van april 1996 tot november 2005 voorzitter van de Stichting Vruchtgebruik Robinia. De klacht tegen Zondervan komt nog binnen drie jaar nadat de notaris aftrad als voorzitter van de Stichting Vruchtgebruik Robinia.
“Het doel van die Stichting is het naar vermogen beschermen van de belangen van de participanten in het Groengroeiplan, in geval Groen Invest Nederland iets overkomt,” aldus Zondervan in een folder. Die stichting staat ingeschreven op het huisadres van Zondervan, die tegenwoordig een notarispraktijk voert in Zaltbommel.
De advocaat denkt dat hij sterk staat als het tot een tuchtzaak komt, en dat als de klacht gegrond wordt bevonden door de rechter, de kans groot is dat het in de civiele zaak die Van Schuppen tegen Groen Invest voert, de deur openzet voor succesvolle claims. In totaal belegden mensen 70 miljoen euro in Groen Invest.
Die miljoenen werden belegd in de Robiniaboom. Die kan tropisch hardhout vervangen, levert daarom geld op, en is ook nog eens goed voor het milieu. 700 hectare grond werd aangekocht voor de teelt in tropische oorden als Drenthe, Friesland en Groningen.
De Robiniabomen groeien gek genoeg veel minder hard dan gedacht. Van Schuppen zegt dat de bomen weliswaar leven, maar het zijn geen bomen met bankbiljetten als gul gebladerte.
Van Schuppen heeft de klacht op 31 oktober doorgestuurd naar de betrokken notarissen. Deze hebben nog ongeveer twee weken de tijd om te reageren.