Een kandidaat-notaris uit Enschede is vorige week berispt door de Kamer voor het Notariaat Arnhem-Leeuwarden omdat hij in onroerend goed handelde en in enkele gevallen zelf de aktes passeerde. Handel in vastgoed is verboden voor notarissen: het Bureau Financieel Toezicht had een klacht tegen hem ingediend.
De kandidaat-notaris kocht – soms in samenwerking met anderen – zo’n twintig panden in Enschede en Zutphen, om deze vervolgens te verhuren. Met de transacties was in totaal zo’n vier miljoen euro gemoeid. Nieuwe aankopen werden deels gefinancierd uit de waardestijging van eerder aangekochte objecten. De koopaktes liet hij afhandelen op het notariskantoor waar hij werkzaam was.
Volgens de toezichthouder was de kandidaat-notaris in het geval van vijf transacties zowel de koper als de behandelende notaris, meldt dagblad Tubantia. De Kamer voor het Notariaat stelt dit in twee gevallen inderdaad vast. Bovendien maakte de kandidaat-notaris bij de aankoop van twee woningen gebruik van de Nationale Hypotheek Garantie. Hiervan kan een koper echter alleen profiteren als hij zelf de bewoner wordt, en dat werd deze kandidaat-notaris kortom niet.
De tuchtrechter vond de gedragingen van de kandidaat-notaris ernstig genoeg voor een berisping. Uit de uitspraak: ‘De kamer constateert dat de kandidaat-notaris weliswaar de eerste zeven registergoederen heeft verkregen op het moment dat hij nog niet in dienst was getreden van het notariskantoor, – dit was immers met ingang van 14 maart 2016 -, maar dat eveneens is vast komen te staan dat de kandidaat-notaris ook ná zijn indiensttreding de belegging in deze registergoederen heeft laten voortduren, terwijl niet is gebleken dat hij zich op enigerlei wijze moeite heeft getroost maatregelen te treffen om deze belegging te doen beëindigen.’
Het BFT heeft ook een klacht tegen het kantoor ingediend wegens onoplettendheid.