Schending van de informatieplicht, onzorgvuldig handelen bij de beoordeling van wilsbekwaamheid en onvoldoende dossiervorming: een greep uit de klachten tegen een notaris uit het zuiden des lands, die al vaker met het tuchtrecht in aanraking kwam. De Bossche Kamer voor het Notariaat legt de hardleerse notaris nu een boete op van 7500 euro.
De notaris voert sinds 1997 zijn ambt uit en is geen vreemde voor het tuchtrecht. Zo zijn er diverse tuchtmaatregelen aan hem opgelegd en werd in 2017 zelfs een onderzoek ingesteld naar de kwaliteit van zijn dienstverlening en zijn integriteit. In datzelfde jaar onderzocht het Bureau Financieel Toezicht (hierna BFT) zijn handelwijze: hierbij werd zijn familie- en erfrechtpraktijk onder de loep genomen.
Op basis van dit laatste onderzoek diende het BFT een klacht in tegen de notaris. Volgens de toezichthouder zou hij zich schuldig maken aan de schending van de informatieplicht; de notaris zou niet helder offreren en onvolledig uren registreren. Daarnaast heeft hij in het verleden het protocol wilsbekwaamheid niet uitgevoerd terwijl hiertoe duidelijk reden was bij zijn 94-jarige cliënt. Tot slot ontbraken onder andere goede dossier- en besprekingsaantekeningen en heeft de notaris bepaalde dossiers niet voortvarend genoeg afgehandeld.
In zijn verweer bij de Kamer gaf de notaris aan dat zijn praktijk ‘nu beter op orde is dan het was’: hij zou inmiddels gebruik maken van checklists, aangepaste kantoorprocedures hanteren, betere aantekeningen maken en de bestede tijd nauwkeuriger noteren. Bovendien heeft hij een externe adviseur in de arm genomen om hem hierbij te helpen.
Alle goede voornemens ten spijt achtte de kamer het op 23 augustus toch ‘passend en geboden’ om de notaris een boete op te leggen van 7.500 euro. Een fiks bedrag, maar volgens de Kamer moet een notaris zijn of haar ambt ‘met de grootst mogelijke zorgvuldigheid uitoefenen’. De notariële functionaris heeft dit echter herhaaldelijk niet gedaan, en ‘schaadt daarmee het vertrouwen dat rechtzoekenden in het notariaat moeten kunnen stellen’, aldus de Kamer.
Hoewel geen schorsing, is de zware tuchtrechtelijke maatregel daarom op zijn plaats. Een extra hard gelag voor de notaris: ook de proceskosten van 3.500 euro worden bij hem in rekening worden gebracht.