Anthony Wijnberg was al enige tijd gestopt als advocaat, maar wordt nu alsnog van het tableau geschrapt. De tuchtrechter geeft daarmee een duidelijk signaal: ook wanneer een advocaat niet meer als advocaat werkzaam is, geldt de geheimhoudingsplicht.
Aanleiding voor de tuchtzaak was een NRC-interview, waarin Wijnberg vertelde dat een vroegere cliënt van hem jaren geleden een moord gepleegd had. Ook in een documentaire genaamd De Sneeuwman doet Wijnberg vergelijkbare uitspraken.
Het ging om de zevenjarige Cherryl Morriën, die in 1986 vermist raakte. Pas in 2002 kwam naar buiten dat het meisje vermoord was. De dader, Michiel Stokx, was toen net een jaar overleden waardoor de zaak werd geseponeerd. Stokx werd in de jaren negentig al veroordeeld voor de moord op drie kinderen, waarvoor hij een twintigjarige celstraf en tbs kreeg.
Anonieme tips
De moord op Cherryl kwam twintig jaar geleden naar buiten door twee anonieme tips. Nu vertelt Wijnberg dat hij het was die destijds justitie op de hoogte stelde. In zijn verweer bij de tuchtrechter stelt Wijnberg dat hij dit nu naar buiten brengt om de ouders van Cherryl duidelijkheid te verschaffen.
De Raad van Discipline Arnhem-Leeuwarden boog zich over de vraag of Wijnberg, als oud-advocaat, nog aan de geheimhoudingsplicht gebonden was. De beoordeling daarover luidt ‘dat de geheimhoudingsplicht blijft voortbestaan na beëindiging van de beroepsuitoefening of de betrekking waarin de werkzaamheden zijn verricht.’
Uitzonderlijke gevallen
In uitzonderlijke gevallen kan de geheimhoudingsplicht geschonden worden. Zo schond de advocaat jaren geleden al eerder zijn geheimhoudingsplicht toen hij justitie op de hoogte bracht van de moord door zijn cliënt. Dit was echter in overleg met de deken. De recente schendingen dienden, aldus de raad, geen enkel gerechtvaardigd belang meer. Ook rekent de raad het de advocaat aan dat hij in het NRC-interview de indruk wekte dat hij niet meer op zijn handelen kan worden aangesproken omdat hij geen advocaat meer is.
Wijnberg liet zich enkele jaren geleden al uitschrijven als advocaat. De schrapping van het tableau dient dan ook als signaal van de tuchtrechter: de geheimhoudingsplicht is eeuwigdurend. De raad hoopt dan ook dat ‘de op te leggen maatregel in de richting van de beroepsgroep en de maatschappij ook een normbevestigend effect zal hebben.’
Lees hier de volledige uitspraak.