Een Amsterdamse advocaat is van het tableau geschrapt voor het meermaals aannemen van contante betalingen van een cliënt, buiten zijn administratie om en zonder facturen te versturen. Volgens twee op 7 november gepubliceerde uitspraken legde de Raad van Discipline hem op 27 oktober zowel de schrapping als een schorsing van een jaar op.
De schrapping is het directe gevolg van een dekenbezwaar van de Amsterdamse deken, de schorsing van klachten die een cliënt had ingediend tegen de advocaat. De klachten van deze cliënt, een man die vanwege een drugszaak gevangen heeft gezeten in Polen, gingen onder meer over een excessieve declaratie, het gebrek aan tussentijdse facturen en verkeerde informatie over de advocaatkosten.
De Amsterdamse advocaat trad naar eigen zeggen op als samensteller van een team bestaande uit twee Poolse advocaten en een Amerikaanse advocaat. De echtgenote van de cliënt hield het erop dat hij ‘intermediair’ was. Volgens onderzoek van de Unit Financieel Toezicht van de NOvA nam de advocaat van januari 2010 tot en met maart 2013 zeker dertien keer contant geld aan van de cliënt, in totaal 103.000 euro. Slechts een deel werd op de bankrekeningen van de advocaat gestort en de transacties bleven buiten de kantooradministratie.
Verder gebruikte hij zijn derdenrekening voor het ontvangen en doorstorten van de contante bedragen in het kader van declaraties van buitenlandse advocaten. Zo werd er 15.000 euro doorbetaald aan een Poolse advocaat. Ook nam de advocaat contant voorschotten op het honorarium aan: ‘10.000 € (…) inz: [klager] voorschot honorarium Keizer advocaten,’ aldus een handgeschreven kwitantie zoals geciteerd in de tuchtuitspraak.
Omdat de advocaat afgelopen jaar amper reageerde op rapportages van de Unit en op e-mails van de deken – naar eigen zeggen vanwege een burn-out en problemen met de postbezorging –, diende deken Van Regteren Altena een dekenbezwaar in wegens de contante betalingen. Bij bedragen hoger dan 15.000 euro is namelijk overleg met de deken vereist. Tevens constateerde de deken dat er sprake was van een gebrekkige financiële administratie.
‘Hele beroepsgroep in diskrediet’
Dit zijn inderdaad langdurige ernstige overtredingen van de Verordening op de administratie en de financiële integriteit (Vafi), stelt de Raad van Discipline Amsterdam in de beslissing op het dekenbezwaar. ‘Doordat verweerder in de onderzochte periode een totaalbedrag van € 103.000 aan contante betalingen in ontvangst heeft genomen zonder overleg met de deken heeft verweerder niet alleen zichzelf maar de hele beroepsgroep in diskrediet gebracht,’ aldus de raad, die de advocaat alleen al naar aanleiding van het gegronde dekenbezwaar van het tableau schrapt, ondanks dat hij geen tuchtrechtelijk verleden heeft.
Dat is niet alles: de raad verklaart ook het leeuwendeel van de klachten van de cliënt gegrond, met als maatregel nog eens een schorsing van een jaar, mocht de advocaat weer terugkeren op het tableau. Los van de contante (door)betalingen en de mistige administratie stuurde de advocaat zijn cliënt in de vijf jaar dat hij voor hem werkte namelijk geen enkele factuur. Pas na die vijf jaar volgde een rekening zonder specificaties van bijna een ton voor 221 gewerkte uren (een kleine 450 euro per uur).
De raad concludeert dat de advocaat met zijn werkwijze zijn integriteit overboord heeft gegooid. ‘Door contante betalingen aan te nemen, buiten de administratie om, en geen facturen te sturen, heeft verweerder in strijd gehandeld met één van de kernwaarden van de advocatuur, te weten integriteit.’
Klik hier voor de uitspraak n.a.v. het dekenbezwaar
Klik hier voor de uitspraak n.a.v. de klachten