Een Brabantse advocate kon in februari vorig jaar niet verhullen dat ze met een flinke slok op de politieverhoorkamer binnenstapte. Tijdens het verhoor van haar cliënt roken de agenten een dranklucht, en ze viel meermaals in slaap. Ontoelaatbaar, oordeelde de Bossche Raad van Discipline deze week.
De advocate heeft op zondag 16 februari 2020 piketdienst als ze ‘s morgens wordt opgetrommeld om een verdachte bij te staan tijdens diens verhoor. Al bij binnenkomst op het politiebureau menen de medewerkers bij de ontvangstbalie een alcoholkegel te ruiken; ook merken ze dat de advocate zich ‘vreemd gedraagt’.
Toch neemt ze deel aan het verhoor, maar het gaat goed mis, zo tekenen de betrokken agenten op in hun proces-verbaal. “Wij zagen dat zij ten tijde van het verhoor in een voorovergebogen houding met haar armen op tafel lag en dat haar hoofd meerdere malen voorover viel en daarbij haar ogen dichtvielen. Ik, verbalisant [J] maakte een opmerking naar de advocaat of zij een zware ochtend had.”
De advocate geeft hierop aan dat ze weinig geslapen had en erg moe was, maar dat het wel goed zou komen. Hierna dommelt ze echter nog een paar keer in, waarop de verbalisanten in overleg met de hulpofficier van justitie concluderen dat zij niet in staat is om haar cliënt gedegen bij te staan. Bovendien ontgaat de alcoholgeur ook deze hulpofficier niet. De verdachte krijgt intussen een andere advocaat aangeboden, maar dat wil hij niet.
Lege fles wijn in de auto
Kort na het verhoor belt de advocate vanuit haar auto geëmotioneerd met een van de verbalisanten. Die schatten in dat ze niet meer kan rijden, halen haar op bij haar auto en treffen in de wagen een lege fles wijn aan. Tijdens de korte wandeling terug naar het bureau verliest de advocate volgens hen meermaals haar oriëntatie. Uit een vrijwillige alcoholtest komt een promillage van 990 ug/l naar boven.
Hierop geeft de advocate toe dat ze die nacht vier glazen wijn had gedronken, maar niet had verwacht dat de alcohol ’s morgens nog in haar lichaam zou zitten. Een vriendin haalt haar op bij het politiebureau. Volgens de uitspraak van de Raad van Discipline over de gebeurtenissen is de advocate kort hierna ‘met haar echtgenoot in therapie gegaan’.
Dekenbezwaar gegrond
De gebeurtenissen bereiken ook de Oost-Brabantse deken, die een dekenbezwaar indient. Uiteraard kan in beschonken toestand een cliënt bijstaan tuchtrechtelijk niet door de beugel, bevestigt de Raad van Discipline ’s-Hertogenbosch in een uitspraak van maandag 12 juli. “Enerzijds is het nuttigen van alcohol door een advocaat een privé aangelegenheid die in beginsel niet valt onder tuchtrechtelijke controle,” aldus de raad. “Anderzijds vloeit uit voormelde maatstaven voort dat het optreden door een advocaat niet op enigerlei wijze op negatieve wijze mag worden beïnvloed door alcoholgebruik en dat een advocaat aldus ook dient te voorkomen dat hij op enigerlei wijze onder invloed van alcohol staat of handelt op het moment dat hij rechtsbijstand verleent.”
Dat was bij deze advocate overduidelijk wel het geval. Daarmee heeft ze volgens de tuchtrechter gehandeld in strijd met de gedragsregels 1 en 12 en met de kernwaarden deskundigheid en integriteit. Het dekenbezwaar is gegrond: omdat de advocate eerder tuchtrechtelijk is veroordeeld, krijgt zij deze keer een voorwaardelijke schorsing van een week opgelegd.