Een Noord-Hollandse advocate raakt verwikkeld in een arbeidsgeschil met een medewerkster van haar kantoor en dient in de hierop volgende kantonprocedure een reeks privé e-mails van deze medewerkster in. Dat komt haar op een dekenklacht en uiteindelijk op een berisping door de Raad van Discipline Amsterdam te staan.
Het conflict ontstaat in maart 2015, waarna de medewerkster zich ziek meldt. Per mail vraagt zij aan de verweerster in deze tuchtzaak of zij haar cliënten wil informeren over haar uitval en haar e-mail en roljournaal wil checken. In de procedure die volgt krijgt de medewerkster een loonvordering toegewezen. Wel blijkt dat de advocate in een van de procedures privémails van de medewerkster heeft ingebracht, reden voor de medewerkster om naar de deken te stappen.
De deken wil graag weten hoe de advocate aan de privémails is gekomen, maar stuit op een muur van verzet als hij met haar in gesprek wil. ‘Ik wil van u weten hoe u aan deze e-mails bent gekomen en wat uw afweging is geweest om ondanks de gestelde onrechtmatigheid deze in het geding te brengen’, schrijft hij. De advocate heeft hoe dan ook geen mailbox gehackt of laten hacken, bezweert ze, maar ze weigert de deken te vertellen hoe zij aan de mails gekomen is. Volgens haar is de medewerkster niet in haar privacy geschaad. Op verdere verzoeken van de deken reageert zij niet.
Tijdens de zitting bij de Raad van Discipline komt de aap uit de mouw: de verweerster verkreeg de e-mails via een andere medewerkster van haar kantoor, printte ze uit en speelde ze door aan haar advocaat in het arbeidsgeschil. Die beoordeelde of het zinvol was om de mails in te brengen in de kantonprocedure. Daarbij had de zieke medewerkster toch ook zelf toestemming gegeven om zowel haar zakelijke als persoonlijke mailaccount te checken, claimt ze: het zakelijke en persoonlijke e-mailadres waren aan elkaar gekoppeld.
Voor die andere medewerkster bleek het overigens een koud kunstje om de privémails in te zien. Ze verklaarde: ‘Ik ben toen naar de pagina van Hotmail gegaan, want het was een Hotmailaccount, en daar stond alles al voor ingevuld haar gebruikersnaam en wachtwoord, haar wachtwoord was afgeschermd met zwarte balletjes.’
De Raad van Discipline oordeelt dat de verweerster voor iedere stap in dit proces zelf eindverantwoordelijk is geweest, ook voor het inbrengen van de mails in de procedure. ‘Dat verweerster de privé e-mails niet zelf op de computer van mr. H heeft gevonden, maakt niet dat zij niet verantwoordelijk is voor lezen en verspreiden daarvan’. Daarbij gaf de medewerkster nadrukkelijk enkel toestemming om haar zakelijke mail te lezen, aldus de raad. ‘Verweerster had de prints van de e-mails uit de privé mailbox van mr. H onmiddellijk moeten vernietigen en haar moeten berichten dat en hoe zij per ongeluk de vernietigde prints in het bezit had gekregen.’
Het tegenwerken van de deken in zijn onderzoek is al een zware maatregel waard, stelt de tuchtrechter. ‘De combinatie met de ‘e-mail kwestie’ maakt dat de raad de maatregel van een berisping passend en geboden acht’. Ook wordt de advocate veroordeeld tot betaling van 1.000 euro.