De Enschedese advocaat Hans Speijdel is 2 oktober voor onbepaalde tijd geschorst, nadat hij niet op kwam dagen bij rechtszaken, onbereikbaar was en afspraken met zijn cliënten niet nakwam. Eerder werd hij ook al door de tuchtrechter op de vingers getikt, maar verbeteringen bleven uit.
Vanaf 2018 tot en met maart 2022 zijn er elf klachten tegen de advocaat ingediend. De afgelopen jaren verzamelde hij zo verschillende berispingen, waarschuwingen en ook onvoorwaardelijke schorsingen. De klachten zagen met name op slechte communicatie, het niet adequaat handelen door verweerder en het niet serieus nemen van zaken. Zo kwam Speijdel met enige regelmaat niet opdagen bij rechtszaken, of cancelde hij zeer kort voor aanvang van de zaak.
Ook na de behandeling van de verschillende tuchtklachten heeft de deken nog klachten over het functioneren van de advocaat ontvangen. Deze klachten kwamen van (oud-)cliënten, het Openbaar Ministerie en rechtbanken en gingen vooral over de slechte bereikbaarheid van de raadsman en het niet verschijnen op zittingen. Ook voor de behandeling van deze klachten was Speijdel slecht bereikbaar en reageerde hij vaak niet of pas na herhaaldelijke rappels.
Bezorgde e-mail
Daarnaast kreeg de deken ook van de Raad voor Rechtsbijstand (RvR) een bezorgde e-mail. Na enkele maanden kreeg deze instantie eindelijk contact met de advocaat, en kwamen zij erachter dat het kantoor, dat door de advocaat en zijn broer gerund wordt, over de periode 1 september 2021 tot 1 maart 2022 een foutpercentage van 20,4 procent had, wat neerkwam op een terugvordering van 8.959,80 euro. De uitslag van de reguliere controle over de periode 1 maart 2022 tot 1 september 2022 leverde een foutpercentage op van 38,1 procent, en een terugvordering van 9.445,61 euro.
De RvR maakte zich volgens de e-mail aan de deken zorgen over het kantoor. Ten eerste door de slechte bereikbaarheid, maar daarnaast ook door het hoge aantal beoordelingsfouten. “Deze leiden tot hoge terugvorderingen bij het kantoor. De Raad verwacht hierin geen verbetering in de toekomst.”
Ernstig signaal
De tuchtrechter is het met de deken eens dat het signaal van de RvR ernstig is: “De geconstateerde foutpercentages zijn buitengewoon hoog en (daarom) zorgwekkend. Ook verweerders slechte bereikbaarheid is onacceptabel; het kan niet zo zijn dat een advocaat zich op deze wijze onbereikbaar houdt voor een belangrijke instantie als de Raad voor Rechtsbijstand.”
Speijdel heeft geen verweer gevoerd tegen de klachten van de deken. Wel gaf hij aan dat hij zijn praktijk graag per 31 december 2023 zou willen beëindigen. Zijn broer, waarmee hij zijn praktijk runde, is al enkele jaren ernstig ziek en hij staat er nu alleen voor.
Conclusie
Concluderend stelt de raad dat er sprake is van ‘ernstig disfunctioneren’ van de advocaat. De klachten van (oud-)cliënten, rechtbanken, het Openbaar Ministerie en de Raad voor Rechtsbijstand hebben niet geleid tot verbetering, en de raad verwacht – mede door het gebrek aan verweer van de advocaat – de benodigde verbetering ook niet meer te zien.
Door het – aldus de raad – ernstig schaden van de belangen van zijn cliënten en het niet nakomen van zijn afspraken met de deken, is de raad van oordeel dat het niet langer verantwoord is dat de advocaat zijn praktijk uitoefent en cliënten bijstaat. Hij wordt dan ook per vier oktober voor onbepaalde tijd geschorst.
Speijdel vormde samen met zijn broer Robert jarenlang ‘het gezicht van de advocatuur in Twente’. De broers stonden met hun kantoor Speijdel & Speijdel cliënten bij in bekende strafzaken. Zo stond Speijdel kroongetuige Peter la Serpe bij in de zaak tegen Willem Holleeder.
Lees hier de volledige uitspraak