Een advocaat in het ressort Den Haag is onlangs van het tableau geschrapt omdat hij twee noodlijdende cliënten compleet aan hun lot had overgelaten. Wel wekte hij lange tijd de indruk met hun zaak bezig te zijn. ‘Het gaat om ernstige tekortkomingen jegens mensen die de bijstand van een advocaat hard nodig hadden,’ aldus de Raad van Discipline ’s-Gravenhage.
Twee beslissingen van de Haagse Raad van Discipline over deze advocaat vielen al op 19 maart dit jaar, maar werden pas vorige week gepubliceerd. De advocaat werd geschrapt als gevolg van een dekenbezwaar. Daarnaast werd een klacht van een (oud)-cliënt grotendeels gegrond verklaard, maar zonder oplegging van een maatregel omdat het dekenbezwaar al in schrapping van het tableau resulteerde.
Deze cliënt doet in 2013 een beroep op de advocaat vanwege een geschil met zijn voormalige baas. De advocaat laat hem weten dat hij voor een loonvordering een rechtszaak tegen de werkgever is begonnen. Hij zegt conceptdagvaardingen en zittingsdata op te sturen, al worden die zittingen volgens de advocaat later afgeblazen. In mei 2016 vraagt deze cliënt nog een kort geding te beginnen tegen de gemeente in verband met beslaglegging op zijn uitkering. Uiteindelijk laat de advocaat in de loop van 2017 weten dat de termijn voor de loonvordering is verstreken en de vordering is verjaard.
Op dat moment is het de cliënt duidelijk geworden dat de advocaat niets voor hem heeft gedaan: hij is een kleine vier jaar aan het lijntje gehouden, ondanks de berichten die de indruk wekten dat zijn advocaat ermee bezig was. Als de zaak eenmaal is overgenomen door een andere advocaat, weigert de verweerder in eerste instantie de dossiers op te sturen. Dit gebeurt pas nadat de deken aan de bel heeft getrokken.
De advocaat doet ook niets voor een vrouw die via het Juridisch Loket naar hem is doorverwezen, nadat de gemeente de schuldhulpverlening aan haar tussentijds heeft stopgezet. Nadat zij een eigen bijdrage van 143 euro heeft betaald, hoort ze niets meer van hem. Later blijkt dat de advocaat nooit bezwaar heeft ingesteld tegen het besluit van de gemeente. Na tussenkomst van de deken belooft de advocaat de zaak alsnog op te pakken, maar opnieuw onderneemt hij geen enkele actie.
Dit handelen van de advocaat – of vooral het gebrek eraan – is volgens de Raad van Discipline des te ernstiger omdat de cliënten beide ‘in sociale en financiële nood verkeerden’ en juist daarom een beroep op hem hadden gedaan. Hij heeft beide kwetsbare cliënten aan hun lot overgelaten, aldus het oordeel van de raad, door wel hun opdracht aan te nemen maar vervolgens niets te doen. ‘Verweerder heeft zijn zorgplicht jegens andere cliënten geschonden en heeft niet de noodzakelijke vertrouwelijkheid betracht. […] Het gaat om ernstige tekortkomingen jegens mensen die de bijstand van een advocaat hard nodig hadden.’
Omdat de advocaat eerder tuchtrechtelijk is veroordeeld voor vergelijkbare zaken, volgt nu schrapping van het tableau. Aan het verzoek van de advocaat om een tuchtrechtelijke maatregel niet eerder dan 1 juli 2018 te laten ingaan, de datum dat hij zich naar eigen zeggen laten uitschrijven als advocaat, geeft de raad ‘gezien de ernst van de gedragingen’ geen gehoor.