De Raad van Discipline in Amsterdam heeft donderdag 21 december een advocaat van het tableau geschrapt wegens zelfverrijking ten koste van een cliënt. De raad vindt aangetoond dat de advocaat begin 2015 met twee andere betrokkenen circa 250.000 euro onttrok van diverse rekeningen van de cliënt. Die zat intussen in Zuid-Afrika voor de behandeling van psychotische klachten en verslavingsproblemen.
De cliënt in kwestie wordt half november 2014 bij aankomst op Schiphol aangehouden wegens het overtreden van de voorwaarden van een schorsing van een voorlopige hechtenis. Bovendien blijkt zijn vriendin aangifte tegen hem te hebben gedaan – waarom is niet bekend -. Twee bekenden van de man roepen de hulp in van de advocaat in deze tuchtzaak. Hij vertegenwoordigt zijn nieuwe cliënt op 17 november bij een strafzitting. De cliënt, die ernstige psychotische klachten heeft, komt kort daarna in een penitentiaire psychiatrische inrichting terecht.
De advocaat weet te regelen dat de cliënt onder voorwaarden voor drie maanden naar Zuid-Afrika mag, om zich daar te laten behandelen voor zijn psychische klachten en verslavingsproblemen. Kort voor vertrek geeft de cliënt zijn bankpassen met de bijbehorende pincodes en het wachtwoord van zijn thuiscomputer aan zijn advocaat, een volmacht voor zijn compagnons. Bij een eerder dan geplande terugkomst in Nederland op 22 februari wordt de man opnieuw aangehouden op Schiphol: door zijn vervroegde terugkomst is er opnieuw een voorwaarde van de opheffing van zijn hechtenis geschonden. Hij wordt opnieuw een penitentiaire psychiatrische inrichting geplaatst, waarna hij de banden met de advocaat verbreekt.
Als blijkt dat er gedurende zijn verblijf in Zuid-Afrika diverse bedragen van persoonlijke en zakelijke rekeningen zijn verdwenen, dient hij klachten tegen de advocaat in. De Raad van Discipline oordeelt nu in een zeer gedetailleerde uitspraak dat die ‘ernstig misbruik heeft gemaakt van de toestand waarin klager zich vanaf medio november 2014 bevond en van het vertrouwen dat klager in verweerder als zijn advocaat stelde’. Dankzij de verstrekte gegevens kon de advocaat, zeer waarschijnlijk in samenwerking met de twee personen die een beroep op hem deden, in totaal zo’n 250.000 euro onttrekken aan de bankrekeningen van de cliënt. ‘Het kennelijke doel was zichzelf en de andere twee personen te verrijken’, aldus de raad.
Daarnaast acht de tuchtrechter aangetoond dat er met medeweten van de advocaat betaalopdrachten werden gegeven met een vervalste handtekening van de cliënt. Die handtekening werd ook ingezet bij de verkoop van een BMW i8 vanuit een van de BV’s van de cliënt aan een garage in Naarden. Een vennootschap van de advocaat kocht dezelfde auto vervolgens weer terug van de garage, en wel voor een aanzienlijk lagere prijs dan de feitelijke waarde.
Verder verwijt de tuchtraad de advocaat nog schending van zijn geheimhoudingsplicht: hij deelde vertrouwelijke gegevens over de getroebleerde cliënt met medewerkers van diens bedrijf en trad tevens op voor diens vriendin, ‘terwijl hij alle reden had om aan te nemen dat de belangen van klager en zijn vriendin tegenstrijdig waren of zouden worden’.
Gelet op de ernst van de schending van de kernwaarde integriteit wordt de advocaat van het tableau geschrapt. Dat hij zich in augustus heeft laten uitschrijven als advocaat, staat daaraan niet in de weg. Hij krijgt die zwaarste straf ook omdat hij begin 2017 nog een voorwaardelijke schorsing van twee weken had gekregen na een klacht van een andere cliënt. Uit die zaak bleek bovendien dat ‘verweerder geen kennis heeft van elementaire regels van (materieel en formeel) burgerlijk recht en veel overmoed toont, maar geen enkele zelfreflectie,’ onderstreept de Raad van Discipline. ‘Verweerder heeft in deze zaak evenmin inzicht getoond in zijn fouten’.