Zuidas-advocaten zouden minder spiritueel zijn dan ‘de gemiddelde schoenzool’, maar er zijn ook signalen die wijzen op het tegendeel. Hoe zit het echt? Zijn advocaten bereid om zich spiritueel te ontwikkelen, en wat moeten ze daarvoor volgens goeroes doen? “Contact met overledenen brengt je veel.” Het tweede deel van een tweeluik over spiritualiteit aan de Zuidas. En de Roterdamse Weena.
Door Patricia Jacob
Caroline Bun miste op de Zuidas ‘het menselijke aspect’ en besloot om na ruim zeven jaar Baker McKenzie te verlaten. Via (inter)nationale opleidingen bekwaamde ze zich tot coach. Eerst richtte zij, met een oud-collega, GroeiNu op. Omdat haar hart meer uitging naar intensieve coaching en spiritualiteit begon zij haar eigen praktijk, Caroline Bun Coaching & Healing, waar ze onder anderen rechters, fiscalisten en (Zuidas-)advocaten – coacht. Sinds 2015 doet ze dat met haar levenspartner Maurice Hirschhaut.
Behalve voor coachingsessies kunnen mensen bij hen aankloppen voor workshops spiritualiteit. “Iedereen kan spiritualiteit ervaren. Spiritualiteit is wat je zelf ervaart en niet wat je in boeken leest,” zegt Hirschhaut. “Ik heb nog nooit een spiritueel boek gelezen en heb al vanaf mijn zesde contact met mijn begeleiders. Begeleiders zijn overledenen die je niet hebt gekend, maar die ermee hebben ingestemd om over je te waken. Ze hebben het beste met je voor en zijn altijd bij je. Mijn ouders zaten in Auschwitz. Zonder hulp van hun begeleiders hadden ze het niet overleefd.”
In de coachingsessies brengen ze hun cliënten ‘weer naar hun gevoel’. Bun: “Als je emoties bij je draagt die je liever niet voelt, zet je je gevoel op slot.” In gesprekken, ondersteund door muziek die Hirschhaut met zijn begeleiders heeft gecomponeerd en Buns helende handen, halen ze die emoties naar boven. “De angst om emoties te voelen, maakt dat je spanningen opbouwt”, zegt Bun. “Als je emoties niet toestaat, put je jezelf uit.”
Bovendien verlies je hiermee een belangrijke tool: je intuïtie. “Als je je afsluit voor je gevoel, kun je er ook niet op vertrouwen. Je bent dan uitsluitend aangewezen op je denken. En denken maakt juist twijfel en angst aan. Pas als je je opgekropte emoties opruimt – verdriet, angst, machteloosheid – kom je bij je ware gevoel en kun je daarop vertrouwen.”
Hirschhaut: “Bij deze sessies hebben we het meestal niet over spiritualiteit, maar we werken wel met wat onze begeleiders ons influisteren. Als iemand dat wil én alles durft te voelen, dan brengen we hem in contact met zijn begeleiders. Zoals bij een advocaat die eerst kwam vanwege een burn-out. Zij volgde onze workshop spirituele ontwikkeling, waarbij we haar hebben laten aanraken door haar begeleiders. Zij heeft geleerd hoe ze door hen wordt geholpen en heeft daar veel aan.”
Volgens Bun zijn advocaten even spiritueel als ieder ander mens. “Alleen hebben ze het er niet snel over omdat ze niet zweverig over willen komen. Dat geldt misschien nog wel meer voor Zuidas-advocaten. Jammer. Het contact met je begeleiders brengt je veel. Zo kun je ze bijvoorbeeld levensvragen voorleggen. Met hun hulp gaat alles gemakkelijker, ook je werk.”
Onderbewustzijn
De weg naar geluk verloopt volgens Rotem Nir via het brein. “Hoe je leven eruitziet, hangt af van wat je (on)bewust denkt.” Oud-advocaat Nir is mede-eigenares van Tactical Defense, een school in Lelystad en Almere waar ze lesgeeft in Krav Maga, het zelfverdedigingssysteem van het Israëlische leger. “Het is geweldig om zien dat mensen zich niet meer laten leiden door hun angst, maar ik wilde méér.” Ze schoolde zich bij en leidt sinds een jaar cliënten naar ‘een leven los van verwachtingen van anderen’.
Nir praat met hen om achter hun roeping te komen en een stappenplan uit te dokteren. Maar eerst leert ze cliënten hoe hun brein werkt. “Ik leg bijvoorbeeld uit dat ze niet zijn wie ze denken te zijn, maar dat ze zijn wie ze hebben geleerd te zijn. Hun angsten, ambities, gedrag. Veel daarvan hebben ze niet zelf bedacht. Ze zijn geprogrammeerd door anderen – familieleden, de maatschappij.”
Vervolgens geeft ze hen tools om door te dringen tot hun onderbewustzijn. Zo laat ze hen onder meer mediteren, visualiseren, oefenen in positiever denken en luisteren naar brainwave-muziek om het brein optimaal te laten werken. Soms adviseert ze tapping. Bij deze ‘naadloze accupunctuur’ klopt de cliënt bijvoorbeeld op zijn voorhoofd, terwijl hij zegt wat hij voelt. Door dit te herhalen, kalmeert het brein en verdwijnt het gevoel.
Pas als het brein van haar cliënten schoon is, is hun zicht helder en kunnen ze met haar hulp ‘hun eigen film regisseren’. Nirs methode, Conscious Clarity Coaching, trok mensen uit verschillende sectoren – gezondheidszorg, onderwijs – uit een burn-out. Kortgeleden klopte een eigenaar van een advocatenkantoor in Flevoland bij haar aan. Of Nir kan checken hoe happy zijn medewerkers zijn.
Een kolfje naar haar hand. Ze kent de doelgroep goed. Advocaten op de Zuidas kent ze nóg beter. Nir was ooit advocaat bij Allen & Overy en Baker & Mckenzie. Evenals de meeste andere spirituele leermeesters in dit artikel vindt ook zij dat er voor Zuidas-advocaten nog veel valt te ontdekken. “Ik weet hoe hoog de lat er ligt. Sommige advocaten houden van de druk, maar velen faken het. Ik weet dat je gelukkiger wordt als je je roeping durft te ontdekken en je hart volgt.”
Klik hier voor het eerste deel over Spiritualiteit op de Zuidas