Deze weken publiceert OverFusies.nl een serie portretten waarin leidende personen uit de M&A-branche aan het woord komen. Welke ontwikkelingen zien zij in de huidige markt? Hoe denken zij daar met hun kantoor op in te spelen? En niet onbelangrijk: wat zijn hun eigen drijfveren? Deze week: Hugo Peek, head of corporate finance & capital markets en Jorn van Etten, head of corporate advisory bij ABN AMRO.
De heren geven eerst hun visie op de huidige M&A-markt in Nederland. “Als je in het algemeen kijkt naar de omvang, kan je spreken van een lastige markt,” zegt Jorn van Etten. “Zeker in vergelijking met de situatie in 2007 en 2008.” Toch ziet hij een voorzichtige kentering: “Begin dit jaar zagen wij een opleving in het aantal transacties, al kwamen die over het algemeen pas tot stand na een relatief lang dealproces.”
Zijn collega Hugo Peek geeft aan dat dit vooral komt doordat partijen over het algemeen angstig zijn om in een deal te stappen en risico’s te nemen. “Vooral transacties die niet goed zijn voorbereid, sneuvelen daardoor uiteindelijk.” Ook wijst Peek er op dat de trend van steeds minder veilingen en meer één op één verkoop het executierisico van een deal omhoog brengt. “Door verschillende verwachtingen bij koper en verkoper gaan deals uiteindelijk niet door bij gebrek aan alternatieve kopers.”
Peek zegt verder dat hem wel opvalt dat er de laatste tijd relatief vaker wat grotere deals worden aangekondigd. “Kijk naar recente deals van Refresco en DE Master Blenders 1753, maar ook grote aandelenemissies zoals onlangs KPN en Boskalis. Wij hebben de laatste tijd bij een aantal van deze deals aan tafel mogen zitten.” Overigens moeten we het belang van fusies en overnames voor bedrijven niet overdrijven, vindt Peek. “Onder strategische spelers zijn er zeker serial acquirers, maar voor de meeste bedrijven is zo’n transactie een tamelijk ingrijpende gebeurtenis die ze niet vijf keer per jaar doen. Eerder eens in de vijf jaar.”
Gekeken naar de marktvooruitzichten zijn de heren voorzichtig positief. “De trend dat strategische partijen voorzichtig zijn met het spenderen van hun middelen, zal niet een-twee-drie afgelopen zijn,” zegt Van Etten. “Dat is een algemeen gevolg van de crisis, men wil voldoende buffer houden.”
Private equity
Voor wat betreft de rol van private equity geeft Van Etten aan dat bij de zeldzame veilingen die er zijn, er vaak een stormloop van private equitybedrijven is op de deal. Peek valt hem bij: “Soms zijn er dertig partijen die zich melden, maar daar zitten veel gelukszoekers tussen.” Als reden hiervoor geeft hij aan dat het aantal private equitydeals door de beperkte financieringsmogelijkheden drastisch is gedaald. “Om geen kansen te missen moeten private equitypartijen, die het kopen en verkopen van ondernemingen als hun core business hebben, overal achteraan hollen. We zien dus veel kooplust bij PE.” Van Etten vult aan: “Maar die deals komen niet vaak bij de finish.”
Gevolg van het hoge aantal gestrande deals bij private equitypartijen is dat de beloningswijze voor bankadviseurs drastisch wijzigt. “Traditioneel werd er alleen gewerkt met zogenoemde successfees, waarbij de adviseur alleen werd betaald als de deal doorging. In de huidige markt is dat vaak ondoenlijk, waardoor de beloning steeds vaker gedeeltelijk resultaatonafhankelijk wordt.”
Sectorfocus
Een belangrijke manier voor kantoren om zichzelf te onderscheiden is volgens Peek sectorfocus. “Ik durf te zeggen dat ABN AMRO op dit moment hét sectorhuis van de markt is. Iedereen is wel bekend met de landbouwfocus van Rabobank. Die zit ze in de genen. Wij daarentegen hebben op basis van focus ál onze activiteiten ingedeeld op sectorbasis. Wij geloven in een visie waarin klanten altijd een aanspreekpunt vinden binnen de bank die hun situatie begrijpt. En die over hun business kan meepraten.”
Dynamiek, hectiek en verrassing
Voor wat betreft zijn drijfveren geeft Van Etten aan dat hij vooral geniet van de “dynamiek, hectiek en het verrassingselement” van deals. “Binnen het team van Corporate Advisory richten wij ons op bedrijven met een omzet tussen de € 30 en € 500 miljoen en hebben daardoor vaak contact met DGA’s. Zo’n klant doet een deal vaak maar één keer in zijn leven, wat emotioneel gezien een heel beladen proces is.”
Peek geeft aan soortgelijke drijfveren te hebben. “De meeste transacties vinden plaats onder grote druk. Het gehele proces en de beslissingen zijn gewichtig voor de klant. Daaraan tegemoet komen brengt een bepaalde verantwoordelijkheid en plicht om te leveren met zich mee. Dat zweept een adviserend team op tot grote hoogten. De ontlading die volgt als een deal slaagt, geeft een kick.”
Desgevraagd zegt Peek dat er niet één specifieke deal is waar hij extra trots op is. “Het begeleiden van een M&A transactie is ook niet hetzelfde als het doen van een transactie. De klant doet de transactie en wij begeleiden hem daarbij.” Maar na enig aandringen geeft hij toch een voorbeeld. “Vorig jaar waren wij betrokken bij het partiële bod van KPN door América Móvil, dat was mooi. Maar als ik eerlijk ben: het was niet een transactie waar de klant op zat te wachten. Hoe kan ik daar nou trots op zijn, als mijn klant niet echt blij is?”
Inspirators
Van Etten vertelt dat hij niet door één specifiek persoon is geïnspireerd in zijn carrière. “Maar toen ik in 2002 begon, werd ik onderdeel van het opbouwende ABN AMRO-netwerk, waarin ik in een heel hecht team moest opereren richting klant. Dat was een grote inspiratiebron.”
Peek geeft aan dat dit voor hem ook geldt, maar wil toch iemand in het bijzonder noemen, Jan Willem Meeuwis. “Een extreem slimme en warmbloedige man, die mensen echt voor zich wist te winnen met zijn visie en inlevingsvermogen. Ik denk dat de opkomst van ABN AMRO midden jaren ‘90 grotendeels op zijn conto geschreven kan worden. Daarnaast noem ik Jan Prins. Hij was chef over de afdeling project finance, toen ik daar in 1994 startte. Hij was wereldwijd goeroe op dit gebied en heeft als een echte pater familias ABN AMRO als topbank neergezet. Onder zijn vleugels voerden we alle leaguetables aan. Het was een eer om deel uit te maken van zijn team.”
Volgende week in deze serie: Arne Grimme, partner bij De Brauw Blackstone Westbroek