De Europese Commissie presenteerde 21 april een nieuwe verordening over kunstmatige intelligentie (AI), die de inzet van AI in Europa door overheden en bedrijven aan banden moet leggen. AboutLaw gaat hierover in gesprek met Frederik Zuiderveen Borgesius, hoogleraar aan de Radboud Universiteit.
De voorstellen van de EC zijn ambitieus en zouden bijvoorbeeld het gebruik van gezichtsherkenning in de openbare ruimte verbieden. Prof. dr. mr. Zuiderveen Borgesius vertelt meer over de inhoud van deze verordening en over rechtsbescherming bij algoritmische besluitvorming. Welke problemen creëert kunstmatige intelligentie? Welke vormen van AI gaan verboden worden? En wat worden de spelregels voor high risk AI?
Frederik Zuiderveen Borgesius is hoogleraar ICT & Privaatrecht aan de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica van de Radboud Universiteit. Hij heeft veel gepubliceerd over privacy en discriminatie in de context van nieuwe technologie. Begin 2019 schreef hij een rapport voor de Raad van Europa over discriminatie, kunstmatige intelligentie en algoritmische besluitvorming. Hij is ook verbonden aan het Instituut voor Informatierecht aan de UvA.