Vorige week stond op LinkedIn een lijstje met de top 10 van meest irritante collega’s. Nu hebben wij ons de afgelopen jaren regelmatig geërgerd aan de wortelknagende secretaresse, de ondermijnende frenemy of de veel te blije eikel. Dus hieronder onze top 5 van collega’s die thuiswerken tot een zegen maken.
Door ZoZuidas
De sportanalist
Deze collega – meestal man – geeft je het gevoel iedere dag weer in een oneindige herhaling van Voetbal International te zitten. Als een derderangs Van der Gijp analyseert hij minutieus de tweede helft van NAC-NEC. De sportanalist weet niet van ophouden en vult de schaarse ruimte in je hippocampus met informatie over het jaarsalaris van Andre Ooijer (6 ton) en de uitslag AZ-Zwolle (2-1). Ruimte die jij nodig hebt om alinea’s uit je pleidooi in op te slaan.
De grappenmaker
Andre van Duin is er niets bij. Met zijn neus dichtgeknepen doet hij de advocatenkantoorversie van Animal Crackers. Nu geen giraffe, otter of everzwijn, maar je collega van Banking of de partner van Ondernemingsrecht als onderwerp van de grappig bedoelde voiceovers. Beleefd lachen wordt gezien als aanmoediging, waarna de grappenmaker zijn hele repertoire op tafel gooit: Hans Teeuwen-typetjes en grove Theo Maassen-grapjes. Negeren werkt ook niet. De grappenmaker lacht zo hard om zijn eigen grappen dat het lijkt alsof het publiek meelacht. Weglopen is de enige remedie.
De diëtist
De diëtist komt gevraagd, maar vooral ongevraagd met advies aanzetten. Deze Sonja Bakker is haar roeping misgelopen en dat moet jij weten. De blik. De rollende ogen. Een licht schuddend hoofd. Probeer dan nog maar te genieten van je slagroompunt.
De pensionado
Deze collega kan geen kant meer op. En dat weet hij. Nog vijf jaar te gaan, maar in gedachten staat hij al te golfen op een baan in Tenerife. Deze man heeft geen ambitie meer, dus gooit hij rücksichtslos werk over de schutting voor de (nog wel) eager beavers. Jij dus. De man houdt niet op over zijn zonovergoten pensioenplannen. Dat jij waarschijnlijk tot je 72ste moet werken voor een pensioen dat de helft gaat bedragen van wat hij krijgt, zal hem een zorg zijn. Bij iedere reorganisatie probeert hij zich in het ‘redundant’ bakje te manoeuvreren. Hij heeft genoeg dienstjaren om het riant tot zijn pensioen vol te houden. Dit lukt niet. Dus zit de pensionado voorlopig tegenover jou oud te worden.
De gierigaard
De gierigaard houdt bij hoe vaak jij koffie hebt gehaald. En haalt net zo vaak koffie voor jou. Dat de koffie gratis is, maakt voor deze collega niet uit. Het gaat om de energie die het kost om naar de automaat te lopen. Na een kantoorborrel weet hij precies hoeveel vlammetjes jij hebt weggewerkt. Tot op de cent nauwkeurig en verwerkt in een spreadsheet krijg jij de volgende ochtend te horen wat je te weinig hebt betaald. Vreemd genoeg betaal je nooit te veel. De gierigaard bestelt nooit een voorgerecht en ‘proeft’ liever even van wat de anderen besteld hebben. Een voorstel om de rekening door het aantal eters te delen kan rekenen op protest: Hij heeft alleen een hoofdgerecht gehad.