Als je van je werk houdt, hoef je geen dag in je leven te werken. De advocaat die dit gelooft, is hard op weg naar een burn-out. Stel jezelf vaker de vraag ‘moet ik dit nu doen’, op vijf manieren.
Delegeren en organiseren; het is vaak niet de tweede natuur van advocaten. Hard werken, deadlines halen en altijd aanstaan voor cliënten en veeleisende collega’s des te meer. De eindejaarsstress helpt niet mee; velen hebben nog een drukke laatste maand van het jaar, alsof het werk in 2022 niet gewoon doorgaat. Moet je echt die PO-punten nog halen, of die vervloekte urennorm, en dan uitgeput de kerstdagen in? Nee toch? Neem dagelijks even de tijd voor het stellen van deze vragen:
1. MOET ik dit nu doen?
2. Moet IK dit nu doen?
3. Moet ik DIT nu doen?
4. Moet ik dit NU doen?
5. Moet ik dit nu DOEN?
Chronische stress
Juist professionals die met passie hun werk doen, lopen extra risico op een burn-out. Dus ook advocaten die van hun werk houden, lopen het gevaar zich aan te sluiten bij de 16 procent van de beroepsbevolking die kampt met deze ziekte – want dat is het –. Of bij de 37 procent die geregeld ziek thuis zit vanwege stress over overwerktheid.
Het taboe lijkt er een beetje vanaf; dit is waarschijnlijk niet het eerste verhaal dat je leest over burn-out, maar toch blijven de cijfers hoog. In een interessant artikel over het groeiende aantal burn-outs vertelt expert Jennifer Moss over de toename van chronische stress tijdens de corona-epidemie. Moss schreef in 2019 een artikel in Harvard Business Review over hoe juist passie kan leiden tot burn-out. De eerste burn-outverschijnselen zijn vermoeidheid (meerdere dagen per week) of zelfs uitputting, het feit dat je van je werk hield maar je nu afvraagt waarom je het doet en cynisme (wat draagt mijn werk bij aan het helpen van anderen?).
Recht op onbereikbaarheid
Je kunt snel ingrijpen als je die burn-outverschijnselen herkent, door echt rust te nemen, helemaal offline te gaan en waar mogelijk weer persoonlijke contacten op te zoeken. Het is in de advocatuur nog erg ongebruikelijk, maar het recht op onbereikbaarheid rukt op in verschillende sectoren en zelfs al in de eerste cao’s. Dat begint met het niet meer sturen van mails na een bepaalde tijd, en niet in de weekenden. Dus niet zeggen: ‘je hoeft pas maandag te antwoorden’, maar gewoon echt niets sturen.
Ervaringsdeskundige Inger Boxsem is auteur van het burn-outboek Naar omstandigheden nogal slecht. Zij vertelt in een podcast-interview voor Managementboek hoe zij, als consciëntieus en betrokken werkend mediaprofessional, haar burn-out opliep. Ze geeft een voor advocaten erg zinvolle waarschuwing, namelijk het belang van de ander boven dat van jezelf zetten, waardoor je te laat ‘nee’ zegt.
Haar advies: uitrusten, soms even helemaal niks doen met je lichaam en je hersenen, omdat je dan pas merkt hoe het echt met je gesteld is. Dat kan niet wachten, dat MOET je NU DOEN. Of uiterlijk met Kerstmis, maar dan wel een hele week!