Stiekeme zoensessies in de lift, toevallige ontmoetingen in de parkeergarage, dubbelzinnige appjes: meer dan de helft van de werkende Nederlanders heeft wel eens een relatie gehad met een collega. Kijk even rond op kantoor en je weet dat dit percentage in advocatuurlijk Nederland waarschijnlijk nog hoger ligt. Slecht voor de concentratie of goed voor de productiviteit? Zo kom je ermee weg en hou je het leuk.
Door Nelleke Koops
Mijn eerste werkdag was op Valentijnsdag, dat moet achteraf een teken zijn geweest. Van het voorstelrondje door kantoor kon ik mij weinig meer herinneren, behalve dat zijn kamer aan het einde van de gang was. De week daarna was er de vrijdagmiddagborrel, bedrijfshockey, de wandelingetjes na de lunch – overal dook hij op. Het ski-uitje gaf het laatste zetje en binnen een maand na de start van mijn advocatencarrière verklaarden we elkaar de liefde in een foute Amsterdamse disco.
We hielden het geheim, al was het maar voor de spanning. We fietsten apart naar kantoor, zochten andere wandelvrienden. Pas toen we plannen maakten om samen te wonen, kwamen we er openlijk voor uit. De reactie van mijn baas: “ga je dan nu ook stoppen met werken, nu je een man hebt gevonden?” Nog steeds een klassieker bij ons thuis.
Echte bezwaren kon hij natuurlijk niet hebben. We waren twee jonge advocaat-stagiaires en vonden kantoor de leukste plek ter wereld. Om de verkeerde redenen weliswaar, maar toch. Niets vergeleken met de smeuïge verhalen over partners met stagiaires en overspelige kamergenoten, die ook op ieder kantoor de ronde doen.
In de zakelijke en financiële dienstverlening heeft volgens de laatste cijfers van het CBS gemiddeld zo’n zes procent van de werknemers een relatie op het werk. Dit zijn daarmee ook meteen de hoogste scorende bedrijfstakken – op de sector landbouw, bosbouw en visserij na. Blijkbaar broeit er in de hooiberg ook regelmatig iets.
Het CBS telde hiervoor alleen samenwonende of getrouwde stellen mee en geen kortstondige romances, anders was het percentage ongetwijfeld een stuk hoger geweest. Toch is deze frequentie voor advocatenkantoren geen reden om een speciaal beleid of een gedragscode in te voeren, zoals steeds meer bedrijven dat wél doen. In zo’n code is bijvoorbeeld een meldingsplicht opgenomen, zodat het management tijdig iemand kan overplaatsen naar een andere afdeling. In Amerika zijn er zelfs bedrijven met ‘love clausules’ die werknemers verbieden iets met elkaar te beginnen.
Advocaten in Nederland doen er niet zo moeilijk over. “Ja, relaties komen bij ons voor en nee, daar hebben we geen regels voor”, luidt de standaard reactie. Al beaamt iedereen dat kantoorrelaties tussen partners en stagiaires niet worden aangemoedigd. Sterker nog, ‘ongepaste relaties’ beïnvloeden wel degelijk je carrièrekansen, al is dat natuurlijk volledig off the record.
Ria Harmelink, auteur van het boek ‘Seks op het werk, alles over liefde en relaties tussen 9 en 5’, ziet vooral de voordelen van kantoorrelaties. “Mensen zijn geneigd om harder te werken, meer uren op kantoor door te brengen en zich minder vaak ziek te melden. Ze worden vrolijker, energieker en creatiever.” Maar er is ook een kamp dat het wat somberder inziet. “Zij benadrukken vooral de problemen die liefde kan veroorzaken. Wat als er een conflict is, als het thuis even wat minder lekker loopt of als er beslissingen genomen moeten worden die nadelig zijn voor je partner?”, aldus Harmelink.
En dan heb je het nog over serieuze relaties. Een one night stand met die getrouwde collega levert veel meer onrust op. Reden temeer voor veel mensen om hun fling nog even geheim te houden, totdat ze zeker weten dat het toekomst heeft. Harmelink: “De meesten verzwijgen het in ieder geval de eerste maanden, zodat ze daarna kunnen laten zien dat de relatie geen negatief effect heeft gehad op hun productiviteit.”
Echte geheimhouding is volgens Harmelink overigens een illusie. “Mensen denken dat niemand het door heeft, terwijl het voor anderen allang duidelijk is. Meld het daarom ook op tijd bij je baas en praat erover als volwassen mensen. Bespreek bijvoorbeeld ook wie er weggaat als de relatie stuk loopt en de situatie onhoudbaar wordt.”
Voor iedereen die het toch nog iets langer geheim wil houden of niet al te veel irritatie wil opwekken bij andere kantoorgenoten, volgen hier nog wat tips. Nee, niet allemaal uit eigen ervaring!
– in een glazen kantoor is een dichte deur geen garantie voor privacy;
– in een parkeergarage hangen camera’s;
– neem alleen samen een hotelkamer tijdens kantooruitjes als je minimaal senior medewerker bent (en toch al wordt beschouwd als ingekakt);
– bewaar koosnaampjes voor thuis; één keer verspreken en je bent voorgoed het onderwerp van spot;
– beperk je tot kantoorgenoten van hetzelfde niveau of maximaal één stap daarboven. Als je per se een partner aan de haak wilt slaan, wacht dan tot je zelf counsel bent of neem er een van een ander kantoor.
Nelleke Koops (33) werkte vier jaar als advocaat op de Amsterdamse Zuidas. Die jaren leverden naast de eerste grijze haren en de man van haar dromen, ook een schat aan informatie op voor haar werk als journalist. Ze schrijft onder meer voor NRC Handelsblad en nrc.next en is voor Advocatie continu op zoek naar nieuwe trends, mooi design en inspirerende plekken.