Ben je tevreden over de balans tussen werk en privé? Kun je je talenten helemaal inzetten? Als je deze vragen niet kunt beantwoorden met een volmondig ‘ja’, dan kan dit een startpunt zijn voor verandering om jezelf te ontwikkelen en prettiger te functioneren, schrijft coach Hélène van Oudheusden.
Waarom werd je ooit advocaat? Wilde je cliënten helpen, veel geld verdienen, je geest laten werken of inspireerde een tv-serie je? De advocatuur is een mooi werkveld. Zeker als mensen worden geholpen die zonder jouw stem onrecht was aangedaan.
Meer en meer hebben echter vooral vrouwelijke advocaten moeite met het harde werken op veel kantoren. Dagen maken van meer dan twaalf uur, stress om je declarabele uren te halen en je netwerk en bijscholing bij te houden. En ondertussen proberen voldoende tijd over te houden voor je privéleven.
Hoe is dat bij jou? Ben je tevreden over de balans tussen werk en privé? Kun je je talenten helemaal inzetten? Als je deze vragen niet kunt beantwoorden met een volmondig ‘ja’, dan kan dit een startpunt zijn voor verandering om jezelf te ontwikkelen en prettiger te functioneren. Hoewel ik steeds meer vrouwen tegenkom die problemen hebben met werkdruk in de advocatuur is dit artikel uiteraard voor vrouwen én mannen.
In dit artikel bied ik je (als personal coach) graag een andere blik op je persoonlijke groei met de Reis van de Held van Joseph Campbell. Jouw inner work life* staat daarbij centraal. Dat zijn je gevoelens en gedachten over wat er tijdens een werkdag gebeurt. In de bovenstroom – contact met collega’s en cliënten – en in de onderstroom: dat wat niet gezegd maar wel gevoeld wordt in organisaties. Juist die onderstroom bepaalt hoe effectief mensen functioneren en samenwerken.
Hoe meer je je bewust wordt van wat wel of niet voor je werkt op kantoor, hoe dichter je bij jezelf komt en weet wie je wilt zijn. En hoe meer je jezelf vervolgens ook durft te zijn, hoe meer je dát werk aantrekt dat precies bij jou én het kantoor past.
Verandering als sleutel voor groei
De Reis van de Held van mythologiekenner Joseph Campbell is een psychologisch model dat je helpt in je persoonlijke groei. In je ontwikkeling moet je af en toe uit je comfort zone, afscheid nemen van wat niet meer voor je werkt en ruimte maken voor iets nieuws. Je kunt dan makkelijker jouw talenten inzetten in de juiste werkomgeving en daar hebben jij én je werkgever belang bij.
De Reis van de Held bestaat uit zeven stappen, die ik hieronder kort toelicht. Bij elke stap staan suggesties voor toepassing in jouw werk.
Stap 1: Oproep = luisteren naar signalen
Signalen zijn de tekenen die aangeven dat er iets in je werk zou moeten veranderen. Een gevoel van onbehagen, een (vaag) verlangen of een lezing waarin je ineens iets hoort dat blijft hangen. Je vertrouwde manier van werken aan een dossier of omgang met collega’s gaat niet meer, je bent het ontgroeid. Het is tijd om de drempel naar (innerlijke) verandering over te gaan. Soms ga je ondanks signalen nog een tijdje door met je vertrouwde manier van werken. Je kunt dan herhaalde oproepen tegenkomen totdat je ze niet meer kunt negeren. Zoals stagiair Bart, die vertelde: “Ik heb te vaak met hoofdpijn doorgewerkt. Nu zit ik met een burn-out thuis en loopt mijn opleiding vertraging op.”
Voor jou: Een kleine rondgang langs advocaten geeft deze signalen.
- Ik heb al stress als ik opsta
- Een avond niet werken voelt als spijbelen
- Eigenlijk durf ik niet goed in het openbaar te spreken maar het moet
- Ik erger me aan de grove grappen op kantoor
- Ik wil niet langer one of the boys zijn, waar kan ik mijn vrouwelijke kwaliteiten als advocaat eigenlijk kwijt
Kijk eens welke signalen je herkent in jouw werk. Waar krijg je energie van, ofwel wat is je zingeving?
Stap 2: Helpers en tegenwerkers
Wanneer je naar de signalen voor verandering luistert, kom je mensen tegen die je ondersteunen. Collega’s of mentoren die het goed met je voor hebben.
Hulp zit ook in een uitspraak van iemand die je niet kent maar die je tot denken aanzet. Advocaat Bert-Jan van den Akker geeft bijvoorbeeld aan: “Maak geen alleskunners van advocaten als ze hun ziel daarmee verliezen. Ieder is goed in zijn eigen ding. Wil je netwerken? Doe dat. Liever de hele dag jezelf in een dossier vastbijten? Ga je gang.”
Je zult zeker ook mensen tegenkomen die zaken (onbewust) liever bij het oude houden, de zogenaamde ‘tegenwerkers’. Zodra je je hiervan bewust bent zie je eerder of iemand je op dit moment kan helpen of juist niet.
Voor jou: Kijk eens terug naar je signalen bij Stap 1. Wie of wat kan jou helpen om zaken te veranderen op je werk?
Stap 3: De drempel over
Iets durven te veranderen op je werk betekent dat je de drempel over bent. Dat kan lastig zijn want óp elke drempel staat een wachter: of je werkgever die niet meewerkt, of de grenzen van je vakgebied of bijvoorbeeld je eigen beperkende overtuigingen. Het vraagt moed om vast te houden aan wat jij denkt dat goed is voor jou.
Voor jou: In deze reflectiefase is er ruimte om jezelf een paar kernvragen te stellen. Zoals:
- Wat is jouw visie op de rol van advocaat?
- Waar zit voor jou de balans tussen hard skills en soft skills?
- Welke (beperkende) gedachten houden jou tegen om veranderingen door te zetten?
Een kantoor in Zeist liet het traditionele declaratiesysteem los en maakt een jaarbegroting met een minimale break-even omzet. Advocaten zijn vrij om tegen fixed fee of pro deo te werken. Dat geeft meer vrijheid en rust voor de medewerker. Mensen zitten in hun kracht en leveren hogere waarde.
Stap 4: Beproevingen
In de fase tussen de drempelovergang en het vinden van een oplossing of nieuw talent kun je te maken krijgen met angsten, innerlijke weerstand of verzet vanuit je omgeving. Dit zijn testen of je die verandering echt wilt doorzetten.
Voor jou: Jezelf opjutten is een voorbeeld van een beproeving: je doet namelijk je best al, het heeft geen zin om onaardig tegen jezelf te praten. Dat wekt alleen maar weerstand bij jezelf op en vertraagt de verandering.
Stap 5: De schat
Na omwegen en soms flink doorzetten ontdek je waar je (onbewust) naar op zoek was. Wanneer dit gebeurt is niet te voorspellen. Net als bij iedere fase in de heldenreis zijn er periodes waarin je je moet overgeven aan de loop van het leven, het proces en de reis van jouw ziel.
Voor jou: Blijf in beweging (letterlijk en qua denken) en vertrouw erop dat je op het juiste moment nieuwe inzichten krijgt. Zodat je steeds beter ziet wat nu bij je past.
Stap 6: De terugkeer
Met je nieuwe inzichten keer je terug naar het dagelijkse leven. Je gaat opnieuw een drempel over omdat je in deze fase moed en doorzettingsvermogen nodig hebt om te gaan staan voor wat je hebt ontdekt.
Voor jou: Zet je nieuwe perspectieven op een rij en bereid alvast mogelijke reacties voor van je leidinggevende of van collega’s. Dan ben je beter in staat om flexibel te staan voor wat jij nodig hebt om prettig te functioneren.
Stap 7: Delen van je inzichten
Zoals in elk heldenverhaal deel je je ontdekkingen. Het is eenvoudig om dat te doen met gelijkgestemden. Je gaat ook mensen tegenkomen die jouw geschenk niet willen ontvangen. Willen mensen je inzicht horen? Prima. Willen ze dat niet? Dan is dat ook oké.
Voor jou: Strafrechtadvocaat Marjolein Dikkerboom raadt (vooral vrouwen) aan: “Maak bespreekbaar wat in je leeft. Er is zo’n enorme drempel om je kwetsbaarheid te tonen. Geef aan waar je tegenaan loopt, je hebt bijvoorbeeld een ziek kind thuis of bent mantelzorger. Zeg ‘wat jullie nu vragen is mij teveel’.”
Werk je op een groter kantoor waar je je stoerder gedraagt dan je zou willen? Durf dan eens te zwijgen in een overleg of alleen te spreken als je iets nieuws wilt zeggen. Dit is ook een vorm van een nieuwe aanpak delen.
Tot slot: alles is steeds in beweging en juist in die verandering zit je groei. Blijf niet te lang rondlopen met ideeën die het werk voor jou én de organisatie beter kunnen maken. De opluchting achteraf is het altijd waard.
Hélène van Oudheusden is personal coach voor hoogopgeleide professionals. Zij is auteur van Maak een Krachtplek van je Werk.
Met dank aan Eline van der Niet (Diep Advocaten), Bert-Jan van den Akker (Doen Legal) en Marjolein Dikkerboom (MD Advocatuur).
Bron:
*The Progress Principle/ Teresa Amabile and Steven Kramer