Legal tech-columnist Jeroen Zweers geeft in deze column praktische tips om de drempel tot innovatie weg te halen. Legal tech wordt volgens hem immers steeds makkelijker bereikbaar, en bovendien steeds breder inzetbaar.
In 2021 schreef ik een van mijn eerste columns in Advocatie over het onterechte beeld dat bij veel juristen bestond dat juridische innovatie duur zou zijn en alleen zou zijn weggelegd voor de grotere kantoren. Destijds probeerde ik hen te overtuigen van het feit dat innovatie al tot stand kan komen met een dosis creativiteit, flexibiliteit en lef. Ik riep hen op te gaan experimenteren met de middelen, kennis en vaardigheden die ze al tot hun beschikking hadden. Zo probeerde ik de drempel te verlagen die voor veel juristen als torenhoog werd ervaren.
Nu, twee jaar later, ziet de wereld er zo anders uit. Ja, nog steeds kom je ver met wat je al in huis hebt, maar innoveren word je inmiddels nog veel gemakkelijker gemaakt met alle tools die gratis of tegen zeer geringe kosten superbruikbaar zijn in de juridische praktijk! Dus vandaag schrijf ik een iets andere column dan jullie van me gewend zijn, en geef ik vooral praktische tips om de drempel tot innovatie helemaal weg te halen. Ik wijs jullie op een aantal tools, misschien nog onbekend in het juridisch domein, maar het proberen zeker waard. Allemaal hebben ze een gratis basisvariant.
Ga een dialoog aan met een document
Askyourpdf https://askyourpdf.com/ is een tool waarin je een document kunt uploaden, waaraan je vervolgens allerlei vragen kunt stellen. De applicatie maakt gebruik van kunstmatige intelligentie om de inhoud van het document te analyseren en biedt een chatinterface waarmee gebruikers vragen kunnen stellen en antwoorden kunnen krijgen. Dit kan je hoop tijd schelen: het doorploeteren van honderden pagina’s tellende rapporten is voorbij. Je vraagt het rapport gewoon om zijn ‘belangrijkste bevindingen samen te vallen in 5 bullets’.
Converteer naar en van pdf
Op de website https://smallpdf.com/ vind je allerlei tools om pdf’s te verwerken. Je kunt allerlei bestandtypes omzetten naar pdf en andersom. Je kunt ook delen uit een pdf halen om het bestand kleiner te maken en je kunt pdf-bestanden samenvoegen tot een bestand.
Presenteer in alle talen
In de tool HeyGen kun je video’s of geluidsfragmenten uploaden, waarna door kunstmatige intelligentie deze omzet in andere talen. Waarbij het dan ook nog lijkt alsof de oorspronkelijke presentator de tekst (met gekloonde stem) in de nieuwe taal vloeiend uitspreekt. De Nederlandse internetondernemer en journalist Alexander Klöpping was er afgelopen week mee aan het spelen: “Goed inzetbaar voor mondelinge voorlichting aan internationale klanten of klanten met een migrantenachtergrond.”
Schrijf artikelen en presentaties in een handomdraai
We weten inmiddels wat ChatGTP kan. Deze technologie van tekstverwerking is nu ook opgenomen in Craft. Craft is een online tekstverwerker waarin teamleden gezamenlijk documenten kunnen maken, delen en bewerken. Sinds kort kun je op dit platform in luttele seconden een compleet artikel of presentatie maken met AI. Echt heel handig om je op weg te helpen, als je niet weet waar te beginnen. Let wel op: AI geeft wat mij betreft nooit een eindproduct, je moet eraan schaven en je persoonlijke touch eraan toevoegen voor een goed resultaat.
In dit kader wijs ik jullie ook graag op de Nederlandse startup Sendsteps, die niet alleen presentaties maakt op basis van het onderwerp dat je ingeeft, maar dit ook kan op basis van een rapport dat je uploadt.
Maak een sterke case
Wat mij betreft is dit een van de mooiste oplossingen voor research: liquidtext. Dit platform bestaat al een aantal jaren en helpt je door middel van onder andere visualisatie beter onderzoek en analyse te doen rondom bepaalde thema’s. Liquidtext heeft sinds kort ook een koppeling naar Chatgpt en een koppeling naar iManage Work, het meest gebruikte document management systeem in de juridische sector. Hiermee zijn de geavanceerde lees, documentanalyse- en annotatiemogelijkheden van LiquidText gecombineerd met de document- en e-mailbeheercompetenties van iManage, wat leidt een soepele workflow voor de jurist. Bekijk hier hoe dit voor een jurist kan werken:
Check of content origineel is
In de juristenpraktijk is originele, kwalitatief hoogwaardige en betrouwbare content van essentieel belang. Er zijn nu tools, zoals Originality.ai en Winston ai, die verifiëren of teksten origineel zijn of het resultaat zijn van plagiaat of kunstmatig gegenereerde tekst.
En er komt nog veel meer…
Inspiratie genoeg voor nu? Dat lijkt me wel. Maar weet dat er volop ontwikkelingen zijn die je juristenleven nog gemakkelijker kunnen gaan maken. Zo zal ChatGTP als ‘CoPilot’ worden geïntegreerd in de Microsoft-applicaties als Word en PowerPoint. En helemaal vers van de pers: het wordt mogelijk om met ChatGTP te praten (in audio) en over plaatjes en figuren te discussiëren. Maar daarover later vast meer.
In deze column heb ik je kennis laten maken met maar een kleine fractie van de tools die voorhanden zijn. Ik hoop dat ik je hiermee enkele tips heb kunnen geven die je dagelijkse werk makkelijker en sneller gaan maken. Maar mijn doel is vooral om jullie te laten ervaren dat abstracte, ‘enge’ concepten als legal tech en AI helemaal niet ver van je af hoeven te staan, maar vooral heel praktisch veel voordeel kunnen bieden. Morgen al. De mogelijkheden liggen gewoon voor het oprapen. Probeer het gewoon eens en laat me weten wat je ervaringen zijn!