Een huurder veroorzaakt ernstige overlast in zijn woonomgeving. Begeleiding is betrokken (geweest) en huurder wordt vanwege zijn psychische problemen tijdelijk opgenomen maar wenst weer terug te keren naar zijn woning. De woonomgeving accepteert dat niet en verzoekt de woningcorporatie om maatregelen te treffen.
De woningcorporatie stapt naar de rechter en vordert in kort geding een ontruiming. De rechter moet in kort geding een lastige afweging maken tussen het belang van de huurder om terug te keren en het belang van de woonomgeving op ongestoord woongenot. Deze situatie is een schoolvoorbeeld van de praktijk waar corporaties, instellingen, de gemeente, de politie en huurders mee te maken hebben. Deze casus staat ook centraal in het webinar aanpak Woonoverlast op 12 oktober a.s.
De casus nader toegelicht
De huurder huurt sinds 27 juli 2010 een woning van een woningcorporatie. Aanvankelijk had de huurder een huurovereenkomst met verplichte woonbegeleiding vanuit een externe partij. Blijkbaar ging dat goed en kreeg de huurder een reguliere huurovereenkomst op zijn naam. Volgens de woningcorporatie veroorzaakt de huurder al jaren in meer of mindere mate overlast, waarbij het in de zomer van 2020 en vanaf eind mei 2021 ernstig was. De ernstige overlast bestaat onder meer uit verbaal en fysiek intimiderend gedrag naar omwonenden, schreeuwen, bonken op deuren en ramen, gooien met spullen vanaf zijn balkon en het doen van zijn behoefte op de stoep of in de tuinen van omwonenden.
De huurder betwist de diverse overlastmeldingen niet en vindt het vervelend dat er zoveel klachten over hem zijn. De huurder geeft aan geen kwaadwillende man te zijn. Volgens hem lijdt hij aan een psychische aandoening. Bij deze stoornis horen volgens zijn psychiater episodes van psychotische decompensatie die ook kunnen voorkomen bij zorgvuldig medicijngebruik. De huurder heeft op de zitting verteld dat het inmiddels beter met hem gaat. Hij is nu stabiel en de verwachting is dat hij binnenkort de forensisch psychiatrische afdeling, waar hij sinds medio juni 2021 verplicht is opgenomen, zal mogen verlaten. Na zijn ontslag uit de kliniek zal de huurder onder behandeling blijven staan. De behandelaars kunnen snel worden ingeschakeld als het opnieuw niet goed zou gaan met de huurder in de wijk. Als de ontruiming zal worden toegewezen, zal de huurder dakloos worden en het risico is dan groot dat het dan snel mis met hem zal gaan omdat de rust en de structuur van een eigen woning dan weg valt.
Beoordelingskader van de rechterbank
Als uitgangspunt geldt dat een huurder verplicht is om zich als goed huurder te gedragen. Dat houdt in dat een huurder zich aan de afspraken in de huurovereenkomst moet houden en geen overlast voor omwonenden mag veroorzaken. Als een huurder in strijd hiermee handelt dan komt hij zijn verplichting om zich als goed huurder te gedragen, niet na. De verhuurder kan in dat geval de rechtbank vragen om toestemming voor ontruiming van de woonruimte. Een ontruiming is erg ingrijpend, want een huurder zal bij toewijzing op zoek moeten gaan naar nieuwe woonruimte.
Het gaat hier bovendien om een kort geding procedure. Dat is een procedure waarin een beslissing wordt genomen op basis van de uit de stukken en op de zitting verkregen informatie van partijen. Anders dan in een bodemprocedure worden in deze procedure in beginsel geen getuigen gehoord en wordt niet aan partijen opgedragen om meer bewijs te leveren van een standpunt. Voor toewijzing in een kort geding is daarom alleen plaats wanneer er volgens de rechter voldoende zekerheid is dat in de bodemprocedure zal worden geoordeeld dat de huurder zich zodanig heeft gedragen dat de huurovereenkomst om die reden moet worden ontbonden en de verhuurder die beslissing niet kan afwachten vanwege de langere duur van die bodemprocedure.
Tijdens het webinar zal nader bij deze casus, de uiteindelijke beslissing van de rechter en andere voorbeelden van overlastsituaties worden stil gestaan. Tevens zal worden ingegaan op onderwerpen als het voorkomen van verdere escalatie, de aanpak van woonoverlast, de samenwerking tussen ketenpartners en het uitwisselen van gegevens tussen ketenpartners.
Webinar Huurrecht: Woonoverlast
In dit webinar met Bart Poort en Elout Korevaar wordt de aanpak van woonoverlast vanuit meerdere invalshoeken belicht en worden concrete handvaten geboden aan de managers wonen/leefbaarheid en woonconsulenten.