‘Hoe vind je zelf dat het gaat?,’ klinkt het uit de monden van tientallen managers op de vierkante kilometer kantoorspeeltuin bij het WTC. Op de Zuidas en elders is het weer appraisal-tijd. Beoordelingsgesprekken zijn een formaliteit met als enige doel jouw handtekening onder het formulier. De mening van je leidinggevende is namelijk al lang gevormd.
Door ZoZuidas
Als je niet eerder je successen kenbaar hebt gemaakt, ben je nu toch echt wel te laat. De bonus is al weggegeven, en jij blijft zitten met de kruimels van je collega’s. Succes moet je namelijk het hele jaar kenbaar maken. Maar dat vind je vast moeilijk. Misschien ben je bang om als de Kim Kardashian van kantoor te worden gezien. Dus pak je je zelfpromotie veel te klungelig aan, op de volgende vijf manieren.
Te bescheiden
Valse bescheidenheid is een plaag waar vooral vrouwen aan lijden. Een ‘goed gedaan’ wordt met een dramatisch handgebaar weggewuifd ‘Nee joh. Stelde echt niets voor.’ Terwijl je vijf nachten hebt doorgewerkt, je sociale leven een maand on hold hebt gezet en je kinderen drie weekenden hebt moeten missen. Wat is er zo moeilijk aan het accepteren van een compliment? ‘Ja. Dank!’ volstaat.
Geïrriteerd
De humblebrag van overleden comedy held Harris Wittels is een veel toegepaste techniek op de Zuidas. Waar je bij valse bescheidenheid je complimenten wegwuift en bescheidenheid veinst, gaat de humblebrag net iets verder. ‘Al die journalisten die me de hele tijd maar willen interviewen, op een gegeven moment heb ik er echt zo genoeg van!’ Of: ‘Ik weet wel dat de partner tevreden over me is, maar dan moet hij mij nu echt noemen in zijn nieuwjaarsspeech? Toch een beetje genant.’ Yeah, right.
De vriendendienst
Met een collega zit je in een vergadering. Hij heeft net een presentatie gehouden over een project dat jullie samen hebben geleid: ‘Hans’, zeg je, ‘ik vind het echt zo knap dat je dit in zo korte tijd allemaal hebt kunnen doen.’ Waarop Hans antwoordt dat hij ‘samen met jou de nachten heeft doorgewerkt en het anders nooit had afgekregen!’ Samen scheiden jullie meer slijm af dan een menstruerende naaktslak. Dit vooropgezette plan is van kilometers afstand te ruiken en iedereen knijpt zijn neus dicht. Hoewel ogenschijnlijk sympathiek van de collega in kwestie, is deze vorm van zelfpromotie zo doorzichtig als een kwal.
Het via via verhaal
Het is een retweet in de offline wereld, oftewel de forward mail van een tevreden klant. Je stuurt je baas simpelweg een compliment door, of erger nog, vat in een zin erboven de kern van jouw competenties samen: ‘Hij had nog nooit zoiets gezien.’ Dankzij Twitter is dit gedrag bijna geaccepteerd. Maar net als in de digitale variant oogt het toch vooral sneu om andermans gelik te recyclen, als een kind dat trots een sticker voor rekenen laat zien in de hoop op nog een extra schouderklopje. Je baas is je moeder niet. Wat verwacht je dat hij op zo’n mail zegt? Goed gedaan? Gaap.
Te dankbaar
Buitengewoon doorzichtig en dus extreem irritant zijn variaties op de Instakreet #Blessed. Fajah Lourens is #blessed met haar spijkerharde abs, Kimye zijn blessed met hun kerstcadeaus van Louis Vuitton en jij bent gewoon ‘heel dankbaar dat ik dit allemaal mag doen. Dankbaar naar mijn collega’s die mij helpen dit project tot zo’n enorm succes te maken. En vooral ook dankbaar dat ik de leidersrol op me heb kunnen nemen.’ Iemand een teiltje? Je baas heeft allang doorgeklikt.
Hoe dan wel?
Wat een verademing als iemand gewoon zegt. ‘Damn. Lekker bezig. Dat heb ik toch wel even snerpend goed gedaan!’’ Met een grote glimlach en een kleine knipoog. Net als Kim Kardashian. Verfrissend en eerlijk. Dat komt veel effectiever over. Kim K. is niet voor niets de baas van het internet geworden.