Soms stop je heel veel moeite in een probleem, terwijl de enige oplossing ‘tijd’ is. Je oma had gelijk, alles gaat voorbij. Nu huil je in je kussen, maar: this too shall pass. Waar heb ik het over? Vrouwen aan de top. In de board. Met macht, dikke salarissen, een uitgestelde kinderwens of juist een stel prestigepeuters onder leiding van een batterij nannies. Waar zijn ze? Nederland scoort lager dan Ruanda als het gaat om vrouwen in powerposities.
Door Zo Zuidas
Eerst werden de Nederlandse deeltijdprinsessen streng toegesproken. Stap van die bakfiets hup in die boardroom! Stop een krop koolbladeren in die voedings-BH en stort je op dat carrière verhogende rapport over MiFID II! Hielp niet. Toen werd het in de empowerment hoek gezocht. Elke CEO met een beetje bewustzijn doet tegenwoordig iets met diversiteit, talent development en netwerkevents (netwerken is de oplossing. Dat doen mannen namelijk beter dan vrouwen, bier en een beetje ouwehoeren terwijl je de badshift en het verhaaltje aan je vrouw overlaat is niet lullig, maar productief, en ambitieus.)
Maar ook empowerment helpt niet. Het is alsof ze er gewoon niet zijn. Die vrouwen met talent. Is de vrouw inherent ongeschikt om leiding te nemen? Aldus sommige mannen. Waarom zijn er namelijk geen vrouwelijke topchefs, terwijl vrouwen toch meestal doordeweeks koken? Etc. etc.
Het is allemaal overbodig geweest. De oplossing komt in een heel mannelijke beta verpakking. Robots. De consultants van McKinsey Global institute voorspellen dat in 2030, 375 miljoen mensen wereldwijd op zoek moeten naar een nieuwe baan, of minstens een nieuwe skillset moeten aanmeten. Tegen die tijd is er voor jouw baan waarschijnlijk een algoritme of een robot die je werk minstens zo snel kan als jij en nooit burnout raakt of fouten maakt.
Het verrassende is dat het voornamelijk banen betreft die worden uitgevoerd door mannen. Niet alleen fysiek intensieve banen, ook de witte boorden banen moeten eraan geloven. Interessant is dat de winnaars uit de automatiseringsrevolutie banen zijn waar sociale skills belangrijk zijn en een beroep wordt gedaan op menselijkheid. We hebben het over traditioneel “vrouwelijke” beroepen als de zorg en het onderwijs.
Nu kom je aan de top nog wel eens vrouw in vermomming tegen, gemodelleerd naar model Martine Hafkamp. Met een door een stemcoach omlaag getrainde baritonstem (zie ook: Margaret Thatcher, Femke Halsema) omdat een vrouwelijke hoge en lichte stem wel werkt als je hapje Olvarit naar binnen moet onderhandelen, maar niet bij een deal van 3 miljard. Hoeft niet meer.
Empathie, creativiteit, mensen op hun gemak kunnen stellen, geduld, communicatieve vaardigheden, dat zijn de skills die je nodig hebt om de volgende revolutie te overleven. Skills die tot nog toe onderbetaald zijn als je kijkt naar het gat tussen het salaris van een investment banker en dat van een verpleegkundige of een basischoolleraar. Maar die investmentbanker is vervangbaar door een algoritme. En die empathische verpleegkundige vooralsnog niet.
Ladies, zit dat verlof lekker uit, kolf een flesje af of schenk jezelf een margarita in. Stop er een vlaggetje in, voor het feestgevoel. Die robotrevolutie gaat doen wat jij en je vrouwelijke empowerment netwerk cursusgroepje nooit voor elkaar konden krijgen: het einde van de man.