De war for talent woedt, en regionale kantoren trekken vaak aan het kortste eind. Columnist Marijn Rooijmans ziet veel regionale spelers die zich qua recruitment laten inspireren door de grote kantoren. Hij vraag zich af of dat nou zo’n slimme strategie is.
Als ik op de site van de orde kijk, zie ik dat van de in totaal 18758 advocaten, er maar liefst 6563 in Amsterdam gevestigd zijn. Dat is bijna 35 procent. Wist jij dat? De war for talent leidt kennelijk tot een ‘bloedbad’ in de regio. Het schijnt in de rest van Nederland zelfs zo moeilijk te zijn om talent aan te trekken, dat sommige regionale kantoren zich genoodzaakt voelen om een extra kantoor in de hoofdstad te openen, zo las ik vorig jaar in het Advocatenblad.
Het verhaal is dat talenten in de advocatuur worden verblind door de aantrekkingskracht en het wervingsgeweld van de grote kantoren. En waarschijnlijk klopt dat beeld ook wel. Bij de topkantoren in Amsterdam heb je meer kans op grotere deals, internationale netwerken, moderne kantoren, ‘dikke’ arbeidsvoorwaarden en dito ontwikkelingsmogelijkheden. Terwijl Amsterdam groeit, voelen veel regionale spelers zich steeds verder in de schaduw staan
Doen alsof
Hoe concurreer je daarmee als regionaal kantoor? Door mooiere wervingscampagnes, een beter reclamebureau? Door een kantoor te huren op de Zuidas en te doen alsof je ook zo’n internationaal powerhouse bent?
Ik weet het niet hoor, maar het lijkt me eerlijk gezegd voor de lange termijn een vrij kansloze strategie.
Ik snap wel dat wat de grote kantoren bieden allemaal onweerstaanbaar lijkt, maar de vraag is of het dan wel slim is om die grote jongens te gaan beconcurreren op hun eigen terrein. Moet je de strijd om het schaarse talent niet verleggen?
Als regionaal kantoor heb je namelijk een ander soort kracht dan grote kantoren. Je biedt potentiële medewerkers nabijheid, persoonlijke aandacht, directe impact voor cliënten en vaak een sterke band met de lokale gemeenschap. Dat is een aansprekend verhaal dat ik veel minder hoor en lees en het is ook iets wat aankomende advocaten en jong talent op de Zuidas niet automatisch mee krijgen.
Onzichtbaar
Het zou me niet verbazen als dat komt doordat regionale kantoren elkaar in de war for talent als concurrenten zien. Ze moeten niet alleen opboksen tegen de grote kantoren, maar ook tegen elkaar. Elk kantoor probeert zijn eigen stek te beschermen, maar in die strijd missen ze als regio de boot en blijven ze vrijwel onzichtbaar tegenover de geoliede recruitmentmachine van de grote kantoren.
Hoe zou het zijn als regionale kantoren elkaar bij het aantrekken van talent minder als rivalen en meer als bondgenoten gingen zien? Als ze samen de unieke voordelen van werken en leven buiten de Randstad zouden promoten? Misschien kan de lokale orde er zelfs wel een rol bij spelen.
Waarom is er geen advocaatinderegio.nl of een advocaatinbrabant.nl, advocaatinfriesland.nl, etc., met alle vacatures van lokale kantoren? Waarom hebben de kantoren uit een regio niet een gezamenlijke stand op juridische bedrijvendagen? Neem een voorbeeld aan de website Academic Transfer. Een samenwerking van Nederlandse kennisinstituten, waarmee ze iedereen die in de Nederlandse wetenschappelijke wereld wil werken naar zich toe trekken. Kan me voorstellen dat lokale ordes ook zoiets faciliteren voor de kantoren in hun arrondissement. Misschien kan er zelfs geïnvesteerd worden in een gezamenlijke searcher die online mensen ‘hunt’ voor werk in de regio. Het kantoor waar de gevonden kandidaat uiteindelijk gaat werken, stort een wervingsfee in de gezamenlijke pot, zodat dit weer gebruikt kan worden voor nieuwe promotiecampagnes.
Regionaal talent
Ik denk dat ik het als regionale kantoren ook meer zou zoeken in de band van mijn compagnons met lokale gemeenschappen en cliënten.
Elke VWO-scholier uit de buurt die overweegt rechten te gaan studeren, moet jullie kantoor natuurlijk kennen. Stuur een stagiaire naar scholen om over het vak en jullie kantoor te vertellen. Vertel je cliënten dat als iemand in hun familie overweegt rechten te gaan studeren je graag helpt. Biedt als regionale kantoren studiebeurzen voor regionaal talent, help rechtenstudenten uit je regio met huisvesting als ze in de randstad gaan studeren. Creëer stages en bijbanen op afstand (of in het weekend) zodat rechtenstudenten al voor je kunnen werken terwijl ze nog elders op kamers wonen.
Maar vooral, benadruk hoe anders het is om advocaat in de regio te zijn! Stop met zeggen dat jullie ook gave internationale klanten hebben. Dat kan best zo zijn, maar get real, zo groot en internationaal als bij de Brauw of Clifford wordt het nooit. Zet in plaats daarvan in op het persoonlijke, het contact met de cliënten en op de echte impact die je maakt. Gebruik video testimonials waarin je medewerkers aan het woord komen, of cliënten die vertellen wat jouw werk voor hen betekend heeft.
Eigen terrein
Kortom: In plaats van mee te vechten in de ‘war for talent’ in de Randstad, is het tijd om de strijd te verleggen naar je eigen terrein. Niet door te proberen een regionale versie van een Zuidas-kantoor te zijn, maar door het unieke van werken en leven in jouw regio krachtig neer te zetten. Als je wilt dat talent voor jouw kantoor kiest, moet je namelijk eerst zorgen dat ze voor de regio kiezen.