Vorige week publiceerde Thomson Reuters The 2022 Report on the State of the Legal Market. Het beeld dat in het rapport geschetst wordt: advocatenkantoren investeren meer in innovatie. Ik twijfel of dit een terecht beeld is.
Volgens dit rapport hebben Amerikaanse advocatenkantoren in het afgelopen jaar, ondanks kostenbesparingen, 7,1% meer uitgegeven aan technologie. Ook werd er 4,6% meer uitgegeven aan kennismanagement en bibliotheekdiensten. Dit zijn fors hogere percentages dan het jaar daarvoor, waarin de uitgaven aan technologie nog stegen met slechts 1,8%, en aan kennismanagement en archivering met 2,8%.
In mijn optiek is er vooral veel geïnvesteerd in het mogelijk maken van thuiswerken voor de advocaten, een faciliteit die kantoren voor de coronapandemie nog maar weinig boden. Er zijn investeringen gedaan die noodzakelijk waren om het werk op afstand te kunnen blijven uitvoeren, niet in het optimaliseren van de dienstverlening met inzet van technologie. Een korte survey op Linkedin laat zien dat 79% van de personen in mijn netwerk hier hetzelfde over denkt.
Hetzelfde rapport laat overigens ook zien dat de meeste Amerikaanse advocaten helemaal niet warm worden van legal tech. Advocaten zijn het liefst bezig met het onderhouden van klantrelaties (90%), en daarna met bedrijfsontwikkeling en praktijkontwikkeling. Bij slechts 20% van de advocaten is de implementatie van legal tech een populaire bezigheid. Ook zegt maar een vijfde van de advocaten behoefte te hebben aan legal tech. Hiermee wordt wederom bevestigd dat advocaten legal tech niet nodig en niet leuk vinden.
Legal tech maakt wel een enorme ontwikkeling door bij de juridische afdelingen van bedrijven, de klanten van de advocatenkantoren. Dit verklaart de grotere voet die The Big Four aan de grond zetten in legal tech, evenals de opkomst van allerlei legal tech-initiatieven bij andere bedrijven in het juridisch domein. Denk bijvoorbeeld aan een dienstverlener als Sdu, die vorig jaar legal startup Evidend heeft overgenomen – een online aandeelhoudersregister– en een samenwerking aanging met startup Bluetick, die een zoekmachine heeft ontwikkeld voor juridische documenten en jurisprudentie.
In 2018 brachten wij (Dutch Legal Tech) een Dutch Legal Tech Map uit, een overzicht van alle Nederlandse initiatieven en/of spelers die actief zijn op de Nederlandse juridische markt. Vergeleken met de situatie toen zien we een aantal belangrijke verschuivingen. Het legal tech startup-ecosysteem in Nederland heeft sindsdien een boost gekregen.
Deze boost is onder andere te danken aan de stimulerende legal tech community van ons land, een van de eerste legal tech initiatieven in Europa. Startups SignRequest en Clocktimizer, beide winnaars van de Dutch Legal Tech Startup Awards, zijn inmiddels overgenomen door grote Amerikaanse partijen. Hiermee heeft Nederland laten zien dat we als klein land groot kunnen zijn.
Ongeveer een kwart van de in 2018 actieve startups heeft inmiddels de activiteiten beëindigd. Daartegenover staat een groei van 60% aan nieuwe initiatieven. Deze nieuwe initiatieven zijn veelbelovend en laten een veel betere product market fit zien, onder meer omdat ze inmiddels veel beter juristen betrekken bij de validatie van hun producten en diensten.
Hoewel advocaten nog altijd niet staan te springen, zien we de legal tech-markt dus wel een behoorlijke ontwikkeling doormaken. Hoog tijd dus voor een update van de Dutch Legal Tech Map! Deze wordt gepresenteerd tijdens de Legal Tech Heroes Round Table 2022 op 10 februari 2022. Vanaf dan zal de Map ieder half jaar een update krijgen. Zo kunnen we de ontwikkelingen goed monitoren en de veelbelovende initiatieven onder de aandacht brengen van de juridische markt.
Met als doel om uiteindelijk ook de individuele advocaat te laten inzien dat juridische innovatie niet alleen leuk is, maar jou als jurist daadwerkelijk helpt en versterkt.
De online round table Legal Tech Heroes 2022 op donderdag 10 februari is gratis te volgen, en er is ruimte voor het stellen van vragen. Meld je hieronder direct aan!