In zijn laatste column van het jaar schrijft legal tech-expert Jeroen Zweers over ChatGPT – Chat Generative Pre-trained Transformer. ‘Ik ontkom er niet aan om te schrijven over waar heel mainstream medialand het over heeft.’
ChatGPT is een chatbot ontwikkeld door OpenAI. De chatbot werkt op basis van artificial intelligence waarmee automatisch teksten worden gegenereerd. ChatGPT werd in november 2022 als prototype gelanceerd en kreeg al snel aandacht voor zijn gedetailleerde en nauwkeurig gearticuleerde antwoorden op vragen uit vele kennisdomeinen.
Nieuw aan deze bot is dat je het gevoel hebt dat je met een echt persoon chat. In vijf dagen tijd had de bot al 1 miljoen gebruikers wereldwijd.
Dag voor in de geschiedenisboeken
Er zijn mensen die ChatGPT zien als de nieuwe zoekmachine voor het internet. Zo beschrijft journalist Ernst-Jan Pfauth in zijn column voor het NRC de lancering van ChatGPT als ‘een dag voor in de geschiedenisboeken’. “Zoals de iPhone voor de doorbraak van smartphones zorgde, zo zal ChatGPT voor altijd veranderen hoe we met computers communiceren. Want de gesprekken met ChatGPT verlopen verbluffend vloeiend.”
Een chatbot kan onze manier van informatie zoeken inderdaad drastisch gaan veranderen.
De verwachting is dat je in de toekomst elke keer dat je informatie opzoekt, een chatbot zal gebruiken. Dit geldt voor alle soorten informatie waar je dagelijks mee te maken hebt: persoonlijk, organisatorisch en cultureel.
Persoonlijk, organisatorisch en cultureel
Op persoonlijk vlak bijvoorbeeld; stel je voor dat je probeert te herinneren wat je onlangs in een tijdschrift hebt gelezen of welke naam het restaurant heeft dat een kennis je laatst heeft aanbevolen. Je kunt stoppen met graven in je tweede brein en je vraag aan een chatbot stellen die gekoppeld is aan jouw persoonlijke aantekeningen. Hij zoekt hier het antwoord moeiteloos voor je op.
Ook aan de organisatorische kant, als je bijvoorbeeld een vraag hebt over een nieuw initiatief in je bedrijf, hoef je niet de interne kennisbank te raadplegen of een collega lastig te vallen. Je kunt je vraag stellen aan de interne chatbot die alle bedrijfsbestanden raadpleegt en je een nauwkeurig antwoord op je vraag geeft.
Op cultureel vlak tot slot, als je bijvoorbeeld wilt weten wat je favoriete podcaster over een specifiek onderwerp gezegd heeft, hoef je niet meer te Googlen, een lijst met afleveringen te doorzoeken en naar een audiobestand van twee uur te luisteren om het antwoord te vinden. In plaats daarvan vraag je het gewoon aan een chatbot die vaardig zijn weg vindt in de inhoudsbibliotheek, en direct het antwoord voor je oplepelt. ChatGPT laat zien dat het technologisch allemaal mogelijk is.
Zakelijk en privé
Met de AI van ChatGPT krijg je je niet alleen snel, eenvoudig en behoorlijk accuraat antwoord op je vragen, je kunt ook met het invoeren van een aantal termen verhalende teksten produceren. Ook dit komt van pas in zowel ons privé- als werkleven.
Zo maak je voor je kinderen in een handomdraai een persoonlijk verhaaltje voor het slapengaan, kunnen studenten geholpen worden met het schrijven van papers en ondernemers ondersteund worden in het opstellen van businessplannen. Overigens goed om te weten, vooral voor studenten, dat er inmiddels ook een tool is die vast kan stellen of een tekst is gecreëerd met ChatGTP.
Juridisch domein
Wat betekent deze ontwikkeling voor het juridisch domein? Twee weken geleden startte ik met ‘NOUN Experiments’, waar ik inzicht geef in experimenten die ik doe om te bekijken hoe je experimentele technologie in het juridisch domein kunt gebruiken.
Kijk hier bijvoorbeeld wat er gebeurt als je aan de ChatGPT vraagt: “write a column in Dutch about why law firms are not open to legal innovation” of wat de voorwaarden zijn voor ontslag op staande voet.
Dit soort bots kan door juridische dienstverleners ingezet worden om bijvoorbeeld juridische documenten en begeleidende brieven op te stellen.
Wetsartikel met ChatGPT
Andrew Perlman, decaan van de rechtenfaculteit van de Suffolk University, schreef met behulp van ChatGPT een wetsartikel van veertien pagina’s in slechts één uur. Ook kunnen AI-bots documenten of wetgeving vertalen in goed leesbare teksten voor klanten.
Zo kun je bij Detangle een juridisch document uploaden, waarna deze vertaald wordt in voor leken begrijpelijke tekst. Maar deze technologie zou ook ingezet kunnen worden om de toegang tot het recht te verbeteren: burgers kunnen eenvoudige juridische vragen aan een AI-bot stellen, waarbij antwoorden worden genereerd zonder dat hier een jurist aan te pas komt.
Laat je verrassen!
Ik had deze column natuurlijk met ChatGPT kunnen schrijven, maar dat hebben al vele anderen gedaan. Ik wil je vooral aanmoedigen om zelf eens te gaan experimenteren met deze technologie. Ga naar Chat.openai.com, maak een gratis account aan en laat je verrassen!
Ik stelde bijvoorbeeld een juridische vraag die een consument kan hebben: “Mijn aannemer is te laat met het opleveren van onze verbouwing, maak een voorbeeldbrief van hoe ik hem in gebreke kan stellen.”
Ik ben erg benieuwd naar je ervaringen!