Stay safe, heel de wereld sluit er zijn mails mee af. Maar wat doe je écht om gezond te blijven in deze spannende tijd? Hoe voorkom je een coronabuikje? Dit is hét moment om een gezonde leefstijl te ontwikkelen.
Als correspondent business voor Advocatie ben ik ervan overtuigd dat de advocatuur per definitie people business is. Je springt eruit dankzij je discipline om altijd te leveren, echt nooit te verzaken, met een all-nighter als ultieme bewijs van je toewijding. Op jou kunnen ze bouwen. Maar steek je ook zoveel discipline je in je eigen gezondheid? Of heb je de afgelopen jaren toch wel wat overgewicht verzameld, en doet de lockdown daar nog een paar kilo bovenop?
Je voelt je niet aangesproken, hebt het niet nodig? Super, niks meer aan doen. Je twijfelt of dit verhaal voor jou opgaat? Check dan even je BMI online. Als je BMI hoger is dan 25 (voor hoogopgeleide mannen boven de 45 is dat meer dan de helft), dan is afvallen echt geen overbodige luxe. Ter inspiratie wil ik hier wel een persoonlijke ervaring delen.
In mei 2017 keek ik naar mezelf door de ogen van mijn jongere ik. We zaten met een groep mannen van mijn studentendispuut aan tafel bij mij thuis. Er was lekker gekookt, wijn en bier vloeiden rijkelijk. We gingen meer dan 25 jaar terug met elkaar, dus mooie verhalen en herinneringen te over. Die avond, tijdens dat diner, viel het mijn jongere ik op hoe we bijna allemaal (ik ook) waren dichtgegroeid. Het goede leven was ons aan te zien.
Of het de midlifecrisis was, of het aanzicht van een terminaal zieke dispuutsgenoot aan tafel, of allebei: dit was het moment dat ik besloot er iets aan te doen. Ik moest, nee, ik wilde mijn gezondheid nu echt serieus nemen. Die week meldde ik me bij een diëtiste, mijn BMI zat dicht tegen de 30 aan. Dankzij haar begeleiding viel ik 25 kilo af in het half jaar erna. Niet met een hip dieet en al helemaal geen crashdieet, maar wel dankzij flink minder en veel gezonder eten.
Sindsdien ga ik, zoals ik dat ben gaan noemen, ‘25 kilo jonger’ door het leven. Ik loop zeker vier keer per week hard, eet gezond(er) en een stuk minder, en voel me echt fit. Als de coronamaatregelen het toelaten, ren ik dit najaar mijn eerste marathon door Amsterdam.
Cri de coeur
Wat is dit voor borstklopperij, hoor ik u denken? Zie het vooral als een cri de coeur richting alle advocaten die zichzelf nu in de spiegel bekijken en hun coronabuikje zien groeien. Die nu thuiswerken dichtbij de koelkast, en wellicht uit verveling, of door de stress van de lockdown een ongezonde leefstijl ontwikkelen, zoals de Volkskrant schreef. Dezelfde hartenkreet is bedoeld voor al die advocaten die ook voor de coronacrisis al dachten dat er nodig wat kilo’s af moesten, maar waar haalden ze de tijd vandaan? En die met enige spanning de berichten lezen over de risico’s van overgewicht bij een coronabesmetting.
Dit is het moment om een gezonde leefstijl te ontwikkelen. Ook – of juist – als je niet de jongste meer bent. Hoe? Juist nu kun je daar tijd en aandacht aan besteden. Het begint met het aanpassen van je eetpatroon. En dat bepaal je deze periode meer dan ooit zelf. Je bent niet afhankelijk van het kantoorrestaurant, hoeft niet mee te borrelen met de vrijmibo en bezoekt geen restaurants met collega’s of cliënten: neem het ervan!
Als je de smaak van het afvallen te pakken hebt en de eerste kilo’s zijn eraf, is sporten de manier om het vol te houden. Je hebt geen reistijd meer naar kantoor of naar cliënten, dus dat moet tijd opleveren. Door te gaan hardlopen, fietsen of intensief te wandelen, word je nog fitter, dat versterkt de wens om gezonder te eten: een vicieuze cirkel, de goede kant op. En nu kan dat goed, want niemand kijkt je kritisch na als je een uurtje naar buiten gaat om te sporten.
Ik pretendeer geen leefstijlgoeroe te zijn, maar spreek uit eigen ervaring als ik zeg dat afvallen een stuk gemakkelijker was dan ik vooraf had bedacht. Zeker ook dankzij deskundige begeleiding. En ik prijs mezelf nog elke dag gelukkig dat ik inmiddels een ijzersterke conditie heb en gezonder leef dan ooit, sinds mijn studententijd.
Elke kilo minder is er een, dus als je vandaag begint met gezonder leven, heeft dat direct effect. Laatste tip: de kans dat je verdwaalt in alle goedbedoelde dieettips online is groot. Via de huisarts zit je zo bij een diëtist, die er echt verstand van heeft.
Een beetje discipline doet de rest. Maar die heb je wel. Vraag maar aan je cliënten, of je collega’s.