De NOW-regeling om werkgevers tegemoet te komen in de coronacrisis, is dinsdag gepubliceerd. Vanwege de noodsituatie waarin bedrijven en instellingen verkeren, heeft het kabinet besloten te werken met een voorschot van een subsidie over de loonsom. Het loket opent naar verwachting 6 april.
Minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (foto) maakte de details van de Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkgelegenheid (NOW) dinsdagmorgen bekend. Er is tien miljard euro met de NOW-regeling gemoeid.
Bedrijven die gedurende drie maanden ten minste 20 procent omzetverlies hebben, kunnen hiermee per 1 maart een tegemoetkoming van maximaal 90 procent van de loonsom krijgen, naar rato van de omzetdaling. Bijvoorbeeld: bij een omzetverlies van 100 procent is dat 90 procent en bij 50 procent omzetverlies is dat 45 procent van de totale loonsom. Voorwaarde is dat werkgevers het reguliere salaris blijven doorbetalen en dat bedrijven tijdens de periode dat er subsidie wordt ontvangen geen aanvraag doen voor ontslag om bedrijfseconomische redenen.
Omzetdaling berekenen
In de regeling spelen twee variabelen een grote rol: de omzet en de loonsom. Hoe hoger het omzetverlies, hoe hoger de tegemoetkoming in de loonsom voor de werkgever. Om de hoogte van het omzetverlies te bepalen, moeten werkgevers eerst hun totale omzet uit 2019 delen door vier. Zij vergelijken dat vervolgens met de omzet in maart-april-mei 2020. Maar soms is uitblijvende klandizie pas later terug te zien in de omzetdaling. Daarom kunnen werkgevers ook een periode aangeven voor de omzetvergelijking die één of twee maanden later start.
Als een bedrijf uit een aantal bedrijfsonderdelen (rechtspersonen) bestaat die samen een concern vormen, wordt de omzetdaling van het hele concern aangehouden. Als een concern als geheel minder dan 20 procent omzetdaling heeft, komen de afzonderlijke stilliggende onderdelen van dat concern niet in aanmerking voor de subsidie. Het kabinet vindt het aan een concern om verantwoordelijk met medewerkers om te gaan als over het geheel genomen geen sprake is van een forse omzetdaling.
Loonsom
Voor de loonsom worden gegevens uit de loonaangifte bij de Belastingdienst gebruikt. Deze neemt het UWV automatisch over. Het UWV neemt hierbij als grondslag het zogenaamde socialeverzekeringsloon. Hier komt voor alle bedrijven dezelfde opslag van 30 procent bovenop voor werkgeverslasten, zoals de opbouw van het vakantiegeld, pensioen en de werkgeverspremies. Er is daarnaast een maximum verbonden aan het loon per werknemer van 9.538 euro per maand. Salaris boven dit bedrag wordt niet gecompenseerd.
De loonsom in de subsidieperiode wordt vergeleken met de loonsom van januari 2020 zoals bekend bij de Belastingdienst. Als die ontbreekt, wordt de loonsom van november 2019 genomen. Als ook die gegevens ontbreken, wordt er geen subsidie toegekend. Vanwege het belang van de loonsom voor de subsidie is het belangrijk dat werkgevers tijdig loonaangifte blijven doen bij de Belastingdienst. Voor concerns met Nederlandse en buitenlandse dochters geldt dat zij niet de omzetdaling moeten meetellen van de rechtspersonen in de groep die geen Nederlands SV-loon hebben.
Flexwerkers
Iedereen voor wie loonaangifte wordt gedaan en verzekerd is voor de WW, ZW of WIA, valt onder de loonsom waarvoor subsidie kan worden ontvangen. Ook het salaris van flexwerkers wordt gecompenseerd. Kortom, er is geen onderscheid naar contractvorm. Het kabinet roept werkgevers samen met de werkgevers- en werknemersorganisaties op om, indien mogelijk, flexwerkers door te betalen. Als de loonsom krimpt omdat er minder mensen doorbetaald worden, daalt de tegemoetkoming mee.
Ontslagverbod
Van de werkgever wordt verwacht dat hij in de periode van 18 maart tot en met 31 mei 2020 bij het UWV geen ontslagaanvragen indient wegens bedrijfseconomische redenen (artikel 7:669 lid 3 sub a BW). De voorwaarde geldt niet voor ontslagaanvragen die bij UWV zijn ingediend in de periode van 1 maart tot en met 17 maart 2020. Hoewel de subsidie ook ziet op deze periode, was het voor de werkgever nog niet kenbaar dat deze voorwaarde verbonden zou worden aan de NOW.
Wanneer de werkgever deze verplichting niet nakomt, door toch een ontslagaanvraag in te dienen bij UWV en deze niet (of niet op tijd) in te trekken, zal een correctie plaatsvinden. Bij de vaststelling van de subsidie wordt namelijk vastgesteld wat het loon is van de werknemers voor wie ontslag is aangevraagd. Dit loon wordt vervolgens verhoogd met 50 procent. Dit loon van de ontslagen werknemers plus de vermeerdering van 50 procent wordt in mindering gebracht op de totale loonsom waarop de uiteindelijke hoogte van de subsidie wordt gebaseerd.
Aanvragen, voorschot en uitbetalen
Het UWV streeft ernaar om de regeling vanaf 6 april uit te voeren, maar is nog bezig met de laatste testen voor de uitvoering van de regeling. Naar verwachting gaat het loket bij UWV op 6 april open. De aanvraagperiode loopt tot en met 31 mei 2020. Als UWV positief oordeelt, wordt een voorschot van 80% uitgekeerd in drie termijnen. Het eerste deel van het voorschot wordt uitgekeerd binnen twee tot vier weken na de indiening van de aanvraag.
Binnen 24 weken na afloop van de periode waarover de NOW is toegekend, dient de werkgever vaststelling van de subsidie aan te vragen. In beginsel is hiervoor een accountantsverklaring vereist. Vervolgens zal UWV binnen 22 weken een eindafrekening doen, die hoger of lager kan uitvallen dan bij de eerste opgave werd verwacht. Bedrijven met acute liquiditeitsproblemen kunnen worden geholpen met de andere maatregelen uit het noodpakket.
Monitoren en eventuele verlenging
De Tweede Kamer heeft inmiddels ingestemd met de extra uitgave van tien miljard euro voor deze regeling. Het kabinet zal monitoren wat de precieze werking van de maatregel is en – indien nodig en mits uitvoerbaar – aanpassingen doorvoeren. Over een eventuele verlenging wordt voor 1 juni 2020 besloten.
Tozo en Togs
Naast de NOW-regeling zijn ook de voorwaarden voor de Tijdelijke Overbruggingsregeling Zelfstandige Ondernemers (Tozo) inmiddels gepubliceerd. Deze regeling ondersteunt zelfstandige ondernemers, onder wie zzp’ers, met inkomensondersteuning en bedrijfskrediet, zodat zij een betere kans hebben om hun bedrijf voort te zetten. De regeling wordt uitgevoerd door gemeenten en geldt vooralsnog tot 1 juni 2020.
Voor ondernemers die directe schade ondervinden van diverse kabinetsmaatregelen om het Covid-19-virus in te dammen, is daarnaast de Togs geïntroduceerd. Languit: de Tegemoetkoming getroffen sectoren Covid-19. Gedupeerde ondernemers ontvangen een eenmalige tegemoetkoming van 4.000 euro om hun vaste lasten te kunnen betalen. De Togs is aan te vragen via rvo.nl/tegemoetkomingcorona.
Foto: Hollands Hoogte / ANP
Blijf op de hoogte van juridische zaken omtrent Covid-19
Er gebeurt binnen het Nederlands recht momenteel een hoop als gevolg van de coronacrisis. Sdu en Advocatie hebben daarom op deze vakinformatie-pagina alle relevante informatie, hulpmiddelen en actualiteiten gebundeld ter ondersteuning van u als jurist.
Hier vindt u snel verdiepende informatie en antwoord op vragen die relateren aan de Corona-crisis. Doorlopend zullen wij Sdu Covid-19 blijven updaten met nieuwe informatie en praktische tools. Dit alles om u nóg beter in staat te stellen uw klanten goed te adviseren.