Het Amsterdamse Hof heeft geoordeeld dat een intensieve samenwerking tussen een notariskantoor en een maatschap van belastingadviseurs toelaatbaar kan zijn. Is het samenwerkingsverband te herleiden tot concrete handelingen van individuele notarissen? Dan is dat wel een reden om de notarissen te onderwerpen aan het tuchtrecht.
De zaak betrof een bedrijf waarin praktijkvennootschappen van een paar notarissen en een aantal advocaten samenwerkten. Op 1 januari 2000 ging dit bedrijf een samenwerkingsverband aan met een maatschap van belastingadviseurs.
Het Bureau Financieel Toezicht (BFT) vond deze samenwerking ontoelaatbaar. Er zouden onvoldoende waarborgen zijn voor de onafhankelijkheid en zelfstandigheid van de notarissen. Het notarisbedrijf nam namelijk bijna alle bedrijfsvoeringsfaciliteiten af van de maatschap.
Ook was het bedrijf opgenomen in de geconsolideerde jaarrekening van de belastingadviseurs. Het bedrijf en de maatschap vormden bovendien een fiscale eenheid voor de omzetbelasting. Tenslotte had het bedrijf grote betalingen, die het BFT onzakelijk vond, gedaan aan de belastingadviseurs. Het BFT dient daarom een tuchtklacht in.
Niet aan individu toerekenbaar
Het hof vindt de enkele vraag naar de toelaatbaarheid van het samenwerkingsverband onvoldoende om de notarissen te onderwerpen aan het tuchtrecht. Dat zou anders zijn als het samenwerkingsverband is te herleiden tot concrete handelingen van de individuele notarissen. Het hof ziet in de intensiteit van de samenwerking geen concrete gedraging van een individuele notaris.
‘Het hof oordeelt dan ook dat ook uit het onderzoek van het BFT met betrekking tot ieder van de notarissen niets anders naar voren is gekomen dan dat zij deel uitmaken van het samenwerkingsverband,’ zo staat in de uitspraak. Daarom verklaart het hof de klacht van het BFT niet-ontvankelijk.
Wet: art. 93, eerste lid, 99, eenentwintigste lid en 110, eerste lid Wna
Bron: Gerechtshof Amsterdam, ECLI:NL:GHAMS:2021:279, 200.275.381/01 NOT
Dit bericht is eerder verschenen op Taxence.nl.
Online cursus Wet homologatie onderhands akkoord
De cursus behandelt de hoofdlijnen van de WHOA. Na het volgen van deze cursus bent op de hoogte van de wijze waarop de WHOA kan worden toegepast, de specifieke features en voorzieningen die de WHOA schuldenaren biedt en welke wijze de rechten van schuldeisers gewaarborgd moeten worden.