Het Haagse Gerechtshof heeft woensdag twee mannen veroordeeld tot negen jaar en negen jaar en tien maanden cel voor betrokkenheid bij de aanval op een Zoetermeerse advocate, in september 2017. De advocaat raakte als gevolg van de moordaanslag voor het leven verminkt in haar gezicht.
De advocate deed familiezaken en echtscheidingen. Op 26 september 2017 had zij een intake-afspraak met een man op haar kantoor in Zoetermeer. Na een kort gesprek stak deze man haar plotseling in het gezicht met een stanleymes. Ze raakte ernstig gewond aan haar gezicht. Het motief voor de steekpartij is nooit geheel duidelijk geworden. De dader zelf – op door de politie vrijgegeven camerabeelden te zien als man met hoedje op – is nooit opgespoord.
De mannen die nu ook in hoger beroep zijn veroordeeld voor medeplegen van een poging tot moord, Yassine D. en Marwan I., waren intensief betrokken bij de actie, oordeelt het hof. Zo is duidelijk geworden dat een van hen via een appgroep op een PGP-telefoon de opdracht heeft aangenomen om de advocaat te verminken. Vervolgens hebben beide mannen de dader die gestoken heeft van Amsterdam naar het advocatenkantoor in Zoetermeer gebracht.
Het feit dat de steker opzettelijk en met voorbedachten rade de advocate verwondde, maakt volgens het hof dat er sprake is van poging tot moord. Hiervoor houdt het hof ook deze twee verdachten verantwoordelijk, ook al hebben zij niet zelf gestoken.
Voor het leven getekend
Bij het vaststellen van de strafmaat laat het gerechtshof meewegen dat het slachtoffer nog altijd niet weet waarom zij is aangevallen. Bovendien raakte ze levensgevaarlijk gewond en ‘is zij door een litteken in haar gezicht voor het leven getekend’. Als gevolg van de aanslag is haar advocatenkantoor, dat zij samen met haar zus runde, failliet gegaan. Hierna heeft het slachtoffer haar loopbaan als advocaat beëindigd.
“In sterk strafverzwarende zin houdt het hof er rekening mee dat het slachtoffer werkzaam was als advocaat en in die hoedanigheid is aangevallen,” oordeelt het hof. “Voor een goed functionerende rechtsstaat is het van groot belang dat advocaten hun werk in vrijheid kunnen doen. Het hof is daarom van oordeel dat een langdurige vrijheidsbeneming in de rede ligt voor degenen die dat belang niet inzien en niet terugdeinzen voor het plegen van een aanval op een togadrager.”
Het gerechtshof komt daarom tot hogere straffen dan de rechtbank, die in de zomer van 2019 acht jaar en acht jaar en drie maanden gevangenisstraf had opgelegd. Het Openbaar Ministerie had ook in hoger beroep gevangenisstraffen tot twaalf jaar geëist.
Mededader Yassine D. heeft al een flink strafblad; zo werd hij eerder veroordeeld voor het doodschoppen van grensrechter Richard Nieuwenhuizen in 2012.
Klik hier voor een van de arresten