Natuurlijk heb je je collega’s gemist, het plezier, de interactie. Super dat je weer naar kantoor kunt! Of zie je er tegenop? Ga er mindful in, dan houd je het langer vol.
Echt niet alle advocaten hebben zwaar geleden onder het verplichte thuiswerken. Meer autonomie, een andere dagindeling, geen files, niet constant gestoord worden door een binnenlopende collega: thuiswerken in een lockdown heeft zeker zijn voordelen.
Maar hoe bewaar je die rust als iedereen weer naar kantoor komt? Mindfulness-trainer Thomas Bijsterbosch weet dat de lockdown voor veel mensen erg stressvol was, maar vergelijkt het ook met terugkomen op kantoor na een vakantie. “Ook dan moet je je weer aanpassen aan de manier waarop het altijd ging. Dat zijn hele andere patronen dan je inmiddels gewend bent. Uiteraard hoop ik dat er lessen zijn geleerd gedurende de lockdown, maar ik weet inmiddels ook dat veel mensen juist nog harder zijn gaan werken en nog meer stress hebben ervaren.”
Toch is hij wel optimistisch over wat we met zijn allen geleerd hebben in de verplichte thuiswerktijd: “Ik hoop en denk dat er lessen zijn geleerd over een betere dagindeling. Thuis krijg je minder impulsen binnen en kom je iets meer toe aan reflectie. Dat kun je op kantoor ook doen, bijvoorbeeld door even een wandeling te maken tussendoor. Dan ga je veel frisser door met het stuk waar je even ervoor nog in vastzat.”
Aandacht
Het idee zal vele advocaten als muziek in de oren klinken, maar de angst dat de waan van de dag, van de collega’s, en vooral van de cliënten snel weer toeslaat, lijkt niet ongegrond. Bijsterbosch adviseert: “Als je iets doet, doe het dan met aandacht. Dat is te trainen. Door te zorgen dat je niet reageert op alle afleiding, op de ruis die veroorzaakt wordt in je gedachten en door je omgeving.” Bijsterbosch heeft al veel (Zuidas-) advocaten getraind in mindfulness. “Als je aandacht traint is je werk sneller af, heeft het een betere kwaliteit en ondertussen hou je dan nog tijd over om de rest van het leven te ervaren,” voegt hij eraan toe.
De trainer vertelt dat mindfulness al lang geen hype meer is, en geeft aan dat er veel onderzoek is gedaan naar de positieve effecten ervan. Bijsterbosch: “Het is meer dan ooit nodig om je geest fit te houden. Door mindfulness leer je dat je niet je gedachten bent. Te vaak leven we op de automatische piloot, maar je kunt leren om bewuster te zijn van wat je doet. Zo kom je zelf achter het stuur te zitten. We hebben vaak stress om de stress, ‘oh dit moet ik allemaal nog doen’, maar hoewel je op dat moment niets doet, zorg je wel dat het stressniveau in je systeem stijgt. Als je de stress om de stress leert uitschakelen, blijft je geest fit en functioneert hij beter zodra het er echt toe doet.”
Zintuigen
Veel advocaten hebben geleerd hard te werken, ze zetten er nog een tandje bij als het druk is. In de stress een deadline halen werkt vaak heel goed, maar als je nooit stilstaat, ligt een burnout op de loer. Daarom pleit Bijsterbosch voor meer reflectie. “Boek eens een nachtje een hotel voor jezelf, en laat minder impulsen toe. Door stil te staan, train je je zintuigen. Je leert weer kijken en voelen, je luistert weer echt naar de mensen om je heen, naar cliënten. Je kunt jezelf leren de rust te bewaren als je weer aan het werk gaat.”
Drie tips om zelf mindfulness te trainen
1. Doe een routinehandeling heel bewust
“Kies iets wat je elke dag doet, bijvoorbeeld tandenpoetsen, en doe dat heel bewust, met je volle aandacht. Als je dat iets vertraagt, doe je er misschien een minuut langer over, en je leert hoeveel er langskomt als je het alles op de automatische piloot doet. Als je dat ervaart, kun je ook op andere momenten bewuster gaan leven.”
2. Bouw een stop in
“Leg je werk even neer, haal diep adem en kijk hoe je lichaam zich voelt. Lekker, of wat opgejaagd? Als je die ontspanning kort toelaat, komen er creatieve ideeën. De beste ideeën ontstaan onder de douche, of als je zo’n rustmoment creëert.” Bijsterbosch doet de oefening voor in dit filmpje over Mindfulness voor opleider Dialogue.
3. Ontbijt met aandacht
“Vertraag letterlijk bij het eten van de eerste hap van je ontbijt en proef hem eens echt, voel de structuur van wat je eet, breng je aandacht er naartoe. Het is een hele makkelijke manier om je aandacht naar het hier en nu te brengen. Sommige mensen besluiten dan ineens hun ontbijt te veranderen na vijftien jaar, ze proeven ineens echt wat ze eten. Dit is een metafoor voor alles wat je doet: vraag je af of dit wel de beste manier is om het te doen.”