Eerder dit jaar deed DocuSign onderzoek in Nederland om erachter te komen hoe Nederlanders denken over elektronisch ondertekenen. Slechts 28% kent een digitale handtekening evenveel waarde toe als een ‘natte’ handtekening, ofwel met pen en papier.
Daarnaast maakt bijna 70% van alle Nederlanders zich zorgen over de veiligheid van persoonsgegevens bij het zetten van een elektronische handtekening. Hoe terecht is deze aarzeling?
De Europese verordening eIDAS van 2016 heeft het juiste vertrouwensklimaat gecreëerd voor online-transacties binnen de hele Europese Unie. In eIDAS staat nadrukkelijk dat ‘een elektronische handtekening louter op grond van het feit dat de handtekening in elektronische vorm is, geen rechtsgevolgen, rechtsgeldig of afdwingbaarheid mag worden ontzegd’. Kort gezegd, een digitale handtekening is net zo rechtsgeldig als een fysieke handtekening.
Dat blijkt ook uit de ervaringen van DocuSign: documenten die DocuSign beheert, zijn uiteraard wel eens onder de rechter gekomen. Geen enkele daarvan is ooit nietig verklaard. Sterker nog, de degelijkheid waarmee een digitale ondertekening tot stand komt, overstijgt vaak de hardheid van bewijs die een fysieke handtekening kan leveren. Sinds eIDAS is een digitale handtekening toelaatbaar als bewijsstuk in Europese rechtbanken. Daar blijkt regelmatig hoe waardevol de compleet gedocumenteerde ‘audit trail’ van een digitale handtekening kan zijn, bijvoorbeeld bij beschuldiging van valsheid in geschrifte.
Bovendien: de degelijkheid waarmee een digitale ondertekening tot stand komt, overstijgt vaak de hardheid van bewijs die een fysieke handtekening kan leveren. Sinds eIDAS is een digitale handtekening toelaatbaar als bewijsstuk in Europese rechtbanken. Daar blijkt regelmatig hoe waardevol de compleet gedocumenteerde ‘audit trail’ van een digitale handtekening kan zijn, bijvoorbeeld bij beschuldiging van valsheid in geschrifte.
eIDAS heeft daarnaast de weg vrijgemaakt voor tal van innovaties boven op de digitale handtekening. Een mooi voorbeeld is de combinatie met ID-verificatie. Bedrijven kunnen zo de controle van identiteitsbewijzen integreren in hun procedure voor digitale ondertekening. Dat is niet alleen makkelijker, maar minimaliseert ook de risico’s en komt de naleving ten goede.
Wil je meer leren over de rechtsgeldigheid van eSignatures? Bekijk hier de webinar opname “De rechtsgeldigheid van eSignatures – wat houdt het in?” met Bird & Bird.