Minister Hirsch Ballin van Justitie had het al eerder aangekondigd, maar sinds afgelopen vrijdag ligt er ook een kabinetsbesluit: bachelors HBO-rechten krijgen toegang tot de togaberoepen als ze de bacheloropleiding aanvullen met een schakelprogramma, en ze daarna de universitaire Master behalen. Deze doorgestroomde HBO’ers kunnen straks advocaat, rechterlijk ambtenaar in opleiding en (kandidaat)notaris worden.
Volgens het kabinet is de opleiding HBO-rechten “de enige opleiding met voldoende juridische inhoud om voor deze mogelijkheid van gelijkstelling met de universitaire bacheloropleiding recht in aanmerking te komen”. Het is nu aan de Raad van State om advies te geven over het ontwerpbesluit. De tekst van het besluit wordt openbaar bij publicatie in het Staatsblad.
Directeur Gerard Hupperetz van Fontys juridische Hogeschool in Tilburg is blij dat de zaak eindelijk geregeld is. “De mogelijkheid van doorstroming van HBO’ers naar de togaberoepen bestaat al langer. Zogeheten MER-studenten (Management, Economie en Recht) konden al doorstromen, terwijl het curriculum daar voor 20% uit juridische vakken bestaat. Nu hebben we een volledige juridische HBO-opleiding rechten, en zou doorstroming niet meer kunnen. Dat is niet logisch.”
Volgens Hupperetz is het curriculum voor het schakelprogramma vastgesteld. “In zijn algemeenheid is de universitaire bachelor meer gericht op de master, en de HBO-bachelor meer op de beroepspraktijk. We hebben de twee prorgamma’s met elkaar vergeleken, en aan de hand daarvan het schakelprogramma vastgesteld. Dat voorziet vooral in het aanleren van academische vaardigheden.” Het schakelprogramma bestaat uit zestig studiepunten.
Deken Willem Bekkers van de Nederlandse Orde van Advocaten beklemtoont dat de advocatuur een academisch karakter moet behouden. “Om advocaat te zijn, moet je een academische opleiding hebben. Een HBO-er die daarna een academische studie doet, is prima,” aldus Bekkers.