De Britse website Rollonfriday maakte afgelopen vrijdag melding van de volgende nouveauté: bij het Londense advocatenkantoor Reynolds Porter Chamberlain licht het computerscherm van associates rood, oranje of groen op. Groen betekent: u werkt aan een prettig winstgevend dossier. Oranje: u draait stationair, en dat is echt niet iets om over naar huis te schrijven. Een rood scherm – en na verloop van tijd mogelijk een rood hoofd: u werkt aan een bleeder.
Volgens een woordvoerder van het kantoor is er sprake van een “award winning system”. De grap is natuurlijk dat al die min of meer beginnende advocaten bij Reynold Porter Chamberlain elkaars schermen kunnen zien. Je ziet dus realtime wie er poen zit te maken, wie er harder aan moet trekken en wie geld kost. Dat leidt dan bij de lunch bijvoorbeeld tot de volgende opmerking: “Je zou eens wat meer tijd door moeten brengen op de green… je zit ver onder par, rooie!”
Het is een vernieuwend initiatief, deze inzet van peer pressure. Natuurlijk is het systeem nog niet perfect en het gaat nog lang niet ver genoeg. Er moeten wat extra impulsen en voorzieningen worden ingebouwd, bijvoorbeeld voor kleurenblinden. Dat om het voor de hand liggende geneuzel – “ik dacht dat rood groen was” – te voorkomen. En wat te doen met medewerkers die zich niet achter de computer bevinden: de bibliotheekwerkers, koffieautomatenhangjongeren, beroepsvergaderaars en zieken? Mogen die ongecodeerd – kleurloos – door het leven?
Het systeem lijkt mij nu ook nog lang niet onderscheidend genoeg. Rood is maar rood. Dat kan beter, me dunkt. Van lichtrood naar diep donker, echt bloedend rood. Van vaal groen naar het diepe groen van de green. Oranje kan overigens gewoon oranje blijven. Het zegt wat met moet zeggen, namelijk: afremmen of het gas erop. Up or out, dood of de gladiolen.
Bij de liefhebbers van het bloedende dieprood gaat – als het te gek wordt – een alarm af in de vorm van keihard stampende housemuziek. Dan mag iedereen hem of haar met pek en veren het pand uit jagen. Degene die zich daarbij het meest effectief en enthousiast betoont, wordt beloond met twee uur diepgroen.
Lucien Wopereis, hoofdredacteur