Voormalig notaris Marald Poort uit Arnhem heeft donderdag van de Rechtbank Gelderland een werkstraf van 180 uur gekregen voor het plegen van belastingfraude rond de afwikkeling van een erfenis. Poort werd vrijgesproken van valsheid in geschrifte. Het Openbaar Ministerie had anderhalf jaar celstraf geëist tegen de ex-notaris.
Poort nam ruim tien jaar geleden de afwikkeling op zich van de erfenis van de weduwe van NSB-radiopropagandist Max Blokzijl, die na de Tweede Wereldoorlog werd geëxecuteerd. Tot de boedel behoorde de woning van de weduwe, die in korte tijd meerdere keren werd doorverkocht. Bij de eerste aankoop bedroeg de prijs 90.000 euro; na meerdere malen doorverkopen met behulp van twee makelaars bedroeg de koopsom bijna 340.000 euro. Poort passeerde steeds de bijbehorende akten en gaf aan de belastingdienst de prijs van 90.000 euro op.
De rechtbank acht belastingfraude zodoende bewezen: ‘De verdachte heeft, in zijn hoedanigheid van notaris, opzettelijk een te laag bedrag omtrent de waarde van een woning vermeld in een aangifte voor recht van successie met betrekking tot een nalatenschap. Als gevolg hiervan is te weinig belasting geheven’. Zo’n feit zou normaliter goed kunnen zijn voor een celstraf van drie maanden, ware het niet dat de redelijke termijn is overschreden. Zodoende houdt de rechtbank het op een werkstraf.
Bovendien is het plegen van valsheid in geschrifte rond het meermalen doorverkopen van de woning niet bewezen, stelt de rechter. “Er is geen bewijs voor de aanname dat verdachte en zijn medeverdachten hebben samengespannen vanaf de eerste verkoop om het pand verder te kunnen verhandelen en de winst te kunnen verkopen.”
Zodoende is er volgens de rechtbank ook geen bewijs dat de notaris en de makelaars afspraken hadden gemaakt over de winstopbrengst van de woning, al roept de werkwijze wel ‘veel vragen op’. Deze twee makelaars zijn dan ook eveneens vrijgesproken.