Hoewel de gevolgen van de coronacrisis in advocatuur en notariaat per persoon verschillend worden ervaren, wordt de werkdruk dit jaar in de advocatuur toch als minder zwaar gevoeld dan vorig jaar. In het notariaat ervaart men de werkdruk onverminderd als pittig.
Dit komt naar voren op basis van de respons op ons jaarlijkse onderzoek Werken in de Advocatuur en het Notariaat. Een groot deel van de advocaten in loondienst ervaart dit jaar duidelijk minder werkdruk dan in 2019. Van hen zegt ongeveer een kwart dat de werkdruk te hoog is, terwijl dat een jaar geleden nog de helft was. Vooral vrouwelijke advocaten ervaren in 2020 minder werkdruk, maar ook bij mannen lijkt de werkdruk sterk afgenomen.
Tegelijk lijkt de balans tussen werk en privé per saldo meer in evenwicht te komen in de advocatuur: nu zegt 56 procent een goede werk-privébalans te ervaren, terwijl dat een jaar geleden nog maar 36 procent was.
Wellicht hiermee samenhangend lijkt het erop dat advocaten in loondienst hun werkuren ook meer flexibel kunnen inrichten. Ruim de helft zegt dat dit grotendeels of helemaal mogelijk is, terwijl dat een jaar eerder nog maar 39 procent was. Hierop lijkt de coronacrisis dus een positieve invloed te hebben.
Het oordeel van zelfstandig advocaten/partners over de eigen werk-privébalans is intussen niet gewijzigd: ongeveer de helft is daarover tevreden, een derde niet.
Hoewel het aantal respondenten vanuit het notariaat dit jaar gering was, is de conclusie toch gerechtvaardigd dat deze positieve ontwikkeling zich hier minder of helemaal niet voordoet. Van de zelfstandig notarissen is net als vorig jaar slechts een derde tevreden over de eigen woon-werkbalans. Van de notarissen in loondienst zijn dat er (net als vorig jaar) 4 van de 10. Van de kandidaat-notarissen en de toegevoegd notarissen ervaren (net als vorig jaar) 6 op de 10 de werkdruk als te hoog.
Advocaten in loondienst blijken in de praktijk meer ‘regelruimte’ te hebben dan notarissen in loondienst. Van de notarissen zegt 40 procent de eigen werkuren niet flexibel te kunnen inrichten, van de advocaten is dat slechts 17 procent. De stelling ‘Ik heb voldoende ruimte om mijn werkzaamheden te plannen’ wordt door drie kwart van de advocaten in loondienst onderschreven en door maar 60 procent van hun collega’s in het notariaat.
Overigens maken werknemers in beide beroepsgroepen meer uren dan waarvoor ze feitelijk worden betaald. De notarissen in loondienst zeggen gemiddeld 43 uur per week te werken, terwijl ze voor 35 worden betaald. De advocaten in loondienst zeggen 45,6 uur te werken en worden voor 37,9 uur betaald.
Meer onderzoeksresultaten en interviews met advocaten en notarissen over hun werksituatie lezen? Check het nieuwe Advocatie Magazine met een klik op de cover.