Het kabinet heeft ingestemd met een wetsvoorstel dat een tuchtrechter direct kan ingrijpen indien er bij advocaten ernstige vermoedens bestaan dat zij beroepsmatig ontsporen of dreigen te ontsporen. Het doel van het wetsvoorstel is dat de advocaat tijdens een tuchtrechtelijke procedure zijn praktijk niet kan voortzetten. Advocatie.nl peilde de meningen over deze wetswijziging onder haar lezers. Hieronder treft u enkele reacties aan.
Stelling I
Zal er naar aanleiding van het nieuwe wetsvoorstel veel veranderen voor de tuchtrechtelijke gang van zaken in de advocatuur?
“Het bijkomende voordeel is dat het tuchtrecht onder de rechtspraak gaat vallen en mede daarom zal er veel veranderen in de tuchtrechtelijke gang. Momenteel is het een farce om te zien hoe enkele dekens en tuchtrechters hun gang maar kunnen gaan. Flagrant voorbeeld is de Eindhovense tuchtklachten affaire waarbij de gedragregels niet meer lijken te bestaan en advocaten – kantoorgenoten van de deken en een tuchtrechter – aantoonbaar criminele banden en omgang hebben, en rechtzoekenden daarmee buitengewoon ernstig schaden.”
”Hoe zat het ook al weer met de onschuldpresumptie?”
”Jazeker! Het verschoningsrecht van de advocaat komt vanuit de politiek steeds meer onder druk te staan, bijvoorbeeld door het oproepen van (oud-)advocaten als getuigen. In dit verband moeten we deze ontwikkeling als zeer ongewenst betitelen, nu het een rechtstreekse inbreuk op de beginselen van onze rechtstaat betreft.”
”Nee, zolang de Raad en het Hof van Discipline voornamelijk bevolkt worden door amices zal een onafhankelijk beoordeling van een klacht een utopie zijn.”
Stelling II
Zal de wijziging in de Advocatenwet leiden tot enige verandering binnen de advocatuur?
“De advocaat zal nog omslachtiger te werk moeten gaan en voorzieningen moeten treffen om de belangen van de cliënt te kunnen blijven behartigen, ook in politiek gevoelige kwesties. Dit zal meer en meer leiden tot inheemse situaties van advocaten die vervolgd kunnen worden om politieke redenen. Criminelen bedienen zich nu eenmaal, conform de wettelijke rechten, van de diensten van advocaten en daarbij bestaat het grondrecht om vertrouwelijk met de advocaat te kunnen spreken. In het strafrecht zal dit zich waarschijnlijk ook doortrekken in het bestuursrecht (economisch strafrecht), zoals recent al op europees niveau naar voren kwam in de Akzo-zaak.”
“De rechtzoekende zal meer vertrouwen (terug) krijgen in de advocatuur omdat er feitelijk sneller ingegrepen kan worden zonder daarvoor ellenlange procedures te moeten afwachten.”
“Nee, want de advocaat is een meester met grote verwarring scheppen in de waarheid, zeker als het zijn eigen hachje betreft. Lees over rechters en raadsheren die onafhankelijk? zijn op www.hollandpromote.com omdat er nu al meer dan 2000 plaatsvervangers zijn waarbij velen ook nog advocaat zijn in het eigen arrondissement.”