Slechts 250 gedupeerden hebben tot nu toe gebruikgemaakt van de regeling voor gratis juridische bijstand bij zaken rondom mijnbouwschade of versterkingsmaatregelen in Groningen. De regeling is bedoeld voor eigenaren van woningen die schade hebben geleden door aardgaswinning en gasopslag.
Sinds 1 juli 2023 kunnen inwoners van Groningen kosteloos een advocaat of deskundige inschakelen bij procedures met het Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG) of de Nationaal Coördinator Groningen (NCG). Ondanks de financiële voordelen blijkt de regeling, die bedoeld is om huiseigenaren te ondersteunen bij complexe procedures, nog weinig bekend en gebruikt.
Volgens advocaat Fonny Krol, die in een werkgroep rondom de Subsidieregeling Mijnbouwschade Groningen zit, lopen er momenteel veel meer zaken dan het aantal waarbij van deze regeling gebruik wordt gemaakt. Tegen RTV Noord zegt ze: “Veel mensen betalen zelf hun advocaat of doen de procedures zonder juridische hulp,” aldus Krol. Ze vermoedt dat onbekendheid en mogelijk wantrouwen tegenover de regeling hierin een rol spelen: “Misschien klinkt het te mooi om waar te zijn.” De werkgroep overlegt nu met het IMG om in alle besluiten op te nemen dat er kosteloze juridische ondersteuning beschikbaar is.
Hoge kosten
Krol benadrukt dat juridische procedures in deze zaken doorgaans hoge kosten met zich meebrengen. “De kosten beginnen al bij duizend euro en kunnen oplopen tot 5.000 of 6.000 euro.” Dit maakt het extra lastig voor veel huiseigenaren die het ingewikkeld en soms spannend vinden om een besluit van het IMG of de NCG zelf aan te vechten. Via de regeling kunnen zij hun zaak laten toetsen door een ervaren advocaat of deskundige zonder zelf te hoeven betalen.
De regeling, opgezet door de Raad voor Rechtsbijstand, is bedoeld voor eigenaren van woningen die schade hebben geleden door aardgaswinning en gasopslag. Ze biedt hulp bij bezwaarprocedures en rechtszaken rondom schadeherstel en versterkingsmaatregelen. De subsidie is beschikbaar ongeacht het inkomen van de aanvrager, en de rechtsbijstand kan worden ingeschakeld in alle fases van het bezwaar- en beroepsproces, zowel voor juridische als bouwtechnische en financiële expertise, met een vergoedingsmaximum van 3.316 euro per deskundige.
Zeventig gespecialiseerde advocaten
In totaal hebben zich zeventig advocaten aangesloten bij deze regeling. De Raad voor Rechtsbijstand verstrekt een lijst met drie advocaten, zodat gedupeerden snel juridische bijstand kunnen vinden. De advocaten zijn ervaren in bestuursrecht en omgevingsrecht en hebben een verplichte cursus mijnbouwzaken gevolgd. Ze ontvangen een vaste vergoeding per dossier, vergelijkbaar met de betaling in pro deo-zaken.