Net zoals in 2021 en 2022 kan dit jaar tevens een beroep worden gedaan op de subsidieregeling voor advocaat-stagiairs in de sociale advocatuur. In totaal is meer dan twee miljoen euro ter beschikking gesteld, waarmee de Raad voor Rechtsbijstand (RvR) financiële ondersteuning biedt.
De RvR blijft kortom de deelname van jonge advocaten in het stelsel van gesubsidieerde rechtsbijstand stimuleren, door het opleiden van advocaat-stagiaires in een sociale praktijk geldelijk te ruggensteunen. De verlenging van de subsidie werd begin dit jaar al aangekondigd door minister voor Rechtsbescherming Franc Weerwind.
Succesvolle regeling dekt totale kosten
Volgens de raad is het subsidieplafond van de regeling van vorig jaar onlangs bereikt. In totaal is 350 keer gebruik gemaakt van de regeling, en uit de evaluatie van de RvR is gebleken dat deelnemende advocaat-stagiaires geografisch en qua specialisme ‘goed verspreid zijn’. Bovendien worden de subsidieregelingen door advocaten en advocaat-stagiairs ‘zeer gewaardeerd’. ‘De regeling is daarmee een succes,’ aldus de RvR op zijn website.
Voor de regeling dit jaar kunnen kantoren subsidie aanvragen voor advocaat-stagiaires die vanaf 2023 met de beroepsopleiding advocatuur starten. Ook stagiair-ondernemers kunnen subsidie aanvragen voor de beroepsopleiding. De regeling dekt de totale kosten van de beroepsopleiding – vooralsnog 12.995 euro – en kan aangevraagd worden vanaf de dag na publicatie in de Staatscourant, volgens planning begin deze maand. Tot slot heeft de regeling een subsidieplafond van 2.280.000 euro, en werkt deze terug tot 1 maart dit jaar.
Belangrijkste voorwaarden
Om aanspraak te maken op de subsidie gelden een aantal voorwaarden. Zo moet de stagiair op basis van een arbeidsovereenkomst in loondienst zijn van het kantoor van zijn patroon. De patroon moet daarnaast, in het jaar voorafgaand aan de subsidieaanvraag, een aantal toevoegingen hebben gehad dat minimaal gelijkstaat aan dertig toevoegingseenheden. Hierbij tellen zes toegekende extra uren mee als één eenheid.
Een andere voorwaarde is dat – naast de patroon – een tweede advocaat bij de opleiding van de stagiair betrokken is. Deze advocaat hoeft niet per se bij het aanvragende kantoor te werken, maar moet wel aan het eerdergenoemde aantal toevoegingseenheden voldoen. Zoals reeds vermeld kan de stagiair, als deze als stagiair-ondernemer aan de slag gaat, eveneens gebruik maken van de subsidie.
Verder moeten aan de advocaat-stagiair of stagiair-ondernemer tijdens driejarige stage minimaal zestig toevoegingseenheden worden afgegeven, en dient de aanvraag voor de subsidie minstens vier weken voor de start van de opleiding te worden ingediend. Stagiairs die deelnemen aan ‘het voorjaarscohort 2023’ dienen uiterlijk twaalf weken na de inwerkingtreding van de regeling de subsidie aan te vragen.
Meer informatie over de subsidieregeling is terug te vinden op de website van de Raad voor Rechtsbijstand. Daar is begin deze maand ook het aanvraagformulier voor de subsidie terug te vinden, evenals veelgestelde vragen over de regeling. Tot slot zal de volledige tekst van de regeling terug te vinden zijn in de eerdergenoemde Staatscourant-publicatie.