Angst speelt altijd een grote rol bij veranderingen. U gooit uit angst niet zomaar de kantoorstrategie of uw declaratiesysteem om. U gaat niet vrij van angst op acquisitiepad. Rapper 50 Cent heeft goede raad.
Bijna alle advocatenkantoren hebben nog steeds de opslag voor kantoorkosten, variërend van 4 tot 6% op de urendeclaratie. Mijns inziens een volstrekt achterhaalde opslag, eerder een verkapte verhoging van het uurtarief. Lastig uit te leggen aan cliënten. Is het is voor postzegels en de telefoon? Waarom stopt men daar dan niet mee? Ik weet het antwoord wel: het is altijd al een bron van inkomsten is geweest, dus waarom zou je het laten lopen? En, laten we eerlijk zijn, er zit toch ook wat angst bij. Namelijk de angst om iets te veranderen of inkomsten te verliezen.
Wat heeft de recessie u voor nieuwe inzichten gebracht en in hoeverre durft u aan de hand van die inzichten uw kantoorstrategie bij te stellen of om te gooien? En als u het wel durft, zijn er altijd wel kantoorgenoten die – zeer rationeel klinkende – argumenten kunnen verzinnen om iets niet te doen. Angst.
Wat kunnen wij leren van 50 Cent?
Misschien kent u hem niet, maar de Rapper 50 Cent is wereldberoemd en inmiddels zeer vermogend. Hij groeide op in het gewelddadige zwarte deel van Queens in New York. Hij werd op jonge leeftijd wees en handhaafde zich tot zijn 20e met ‘hosselen’ in de ghetto. Niet bepaald een rustige manier om je zakgeld te verdienen.
De levenslessen van 50 Cent zijn vastgelegd door Robert Greene in het boek De wetten van succes. Een van de lessen is dat 50 Cent leerde om zijn angst te overwinnen. Dat leerde hij natuurlijk in de getto, waar het levensgevaarlijk was en waar je regelmatig een pistool op je hoofd kreeg. Maar toen hij eenmaal besloten had de muziekwereld in te gaan, hielp deze onverschrokkenheid. Hij durfde risico’s te nemen en uit zijn comfortzones te treden.
Vlak voor zijn eerste cd werd uitgebracht, werd zijn auto doorzeefd met kogels. De muziekmaatschappij trok zich terug, want die wilde niet met dit geweld geassocieerd worden. De rapper bracht toen zelf zijn muziek uit, die in ‘het circuit’ meteen enorm populair werd. Hij verkocht wereldwijd meer dan 20 miljoen cd’s en 40 miljoen singles.
Angst om op pad te gaan
Uiteindelijk is het bij acquisitie niet veel anders. Iedere advocaat die op acquisitiepad moet en dat niet leuk vindt, heeft angst. Angst om afgewezen te worden, angst dat hij voor een autoverkoper wordt aangezien, angst dat het geen effect heeft. Die angst kan overigens ook best reëel zijn, maar het is geen reden om het niet te doen.
Eind november verschijnt mijn nieuwe boek Yoga in je Toga: over flexibilisering en andere trends in de advocatuur. Toen ik deze titel samen met mijn uitgever had bedacht, dacht ik een dag daarna: ‘help, waar begin ik aan’. Maar ik doe het toch. Niet dat ik hiermee wil zeggen dat ik nu zo’n lichtend voorbeeld ben, maar wel om aan te geven dat ieder mens zijn eigen angsten heeft.
Laten we af en toe eens wat leren uit een heel andere wereld. Waarom zou dat niet van een succesvolle, onverschrokken rapper kunnen zijn?
Christ’l Dullaert, Le Tableau