Loyens & Loeff-notaris Niek Zaman, die in 2013 de uitgifte van extra aandelen van het Amsterdamse Slotervaartziekenhuis begeleidde, is om deze zaak woensdag op de vingers getikt door de Kamer voor het notariaat in het ressort Den Haag. Dit meldt het Parool. De notaris hield bij de transactie onvoldoende rekening met de belangen van Aysel Erbudak, oud-bestuursvoorzitter van het ziekenhuis, en haar kinderen als minderheidsaandeelhouders.
Erbudak was klaagster in de tuchtzaak: zij hoopt onder meer met behulp van deze uitspraak de aandelenemissie terug te kunnen draaien. Zaman, tevens hoogleraar notarieel ondernemingsrecht in Utrecht, kreeg van de Kamer een waarschuwing opgelegd, omdat hij in deze kwestie niet heeft gehandeld ‘als een zorgvuldig en onafhankelijk notaris.’
In 2013 wist de meerderheidsaandeelhouder, de familie Schram, het eigendom over het Slotervaartziekenhuis te verkrijgen door voor 5 miljoen euro aan nieuwe aandelen uit te geven. Dit was volgens de eigenaar nodig om de financiële positie van het ziekenhuis te verbeteren. Het belang van de minderheidsaandeelhouders verwaterde door deze stap tot praktisch nul.
Als notaris van het ziekenhuis ging Zaman akkoord met de aandelenuitgifte, zonder te controleren of dit de positie van de overige aandeelhouders (Erbudaks kinderen) zou schaden. Op de zitting beriep hij zich erop dat meerdere betrokkenen de emissie steunden: de raad van bestuur van het Slotervaartziekenhuis, de raad van commissarissen, de ondernemingsraad en de Cliëntenraad.
De Kamer voor het notariaat erkent dat er haast was met de emissie vanwege de financiële problemen die het ziekenhuis had. Desondanks had Zaman zorgvuldig moeten nagaan of Erbudaks kinderen nadeel zouden ondervinden van de emissie. Erbudak gaat volgens de krant in hoger beroep. Ze vindt dat de notaris ‘zwaarder gestraft’ moet worden. Een onafhankelijk onderzoeker concludeerde eerder in een rapport over de aandelenuitgifte dat de argumenten van de notaris waarmee hij de emissie van het ziekenhuis verdedigde iedere ‘feitelijke grondslag’ missen.
Erbudak zelf werd vorige maand door de rechtbank in Amsterdam veroordeeld tot terugbetaling van 1,7 miljoen euro aan het Slotervaartziekenhuis. Volgens de rechter gaat het om geld dat zij tijdens haar bestuursvoorzitterschap onrechtmatig aan het ziekenhuis heeft onttrokken. Ook in deze zaak gaat Erbudak in hoger beroep.